Les llars d’infants de Sant Pere de Ribes: populisme o responsabilitat?

UM9 | Sant Pere de Ribes En el darrer Ple Municipal de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes celebrat el passat 24 de juliol es va debatre la proposta de preus públics de les llars d’infants municipals, amb la presencia d’un nombrós grup de pares, mares i educadores contraris a la proposta. Aquesta significa que el preu públic de la llar d’infants passarà a ser de 220 euros mensuals per a totes les famílies del municipi, quota que es veurà reduïda per les bonificacions en funció del nombre de membres de la família i de les seves rendes.

Unitat Municipal 9 va ser l’única formació que va votar en contra de la proposta. La resta per desgràcia va votar a favor i per tant va ser aprovada. La posició de la nostra formació va rebre tant crítiques (dels grups del govern i de la oposició tova, que dona suport al govern) com aplaudiments de bona part dels assistents al Ple insòlit celebrat a la Masia de Can Puig. Fins aquí la crònica simple dels fets.

L’endemà mateix el Govern Municipal conformat pel PSC i ICV, i a voltes també el PP, es va llençar en un espiral de compareixences, declaracions i notes de premsa amb l’objectiu no tant d’explicar la seva posició o excusar-se sinó d’atacar la posició d’Um9. Que si “han perdut el nord”, “promouen manifestacions de pares i mares” o “inciten a la gent a anar al ple per protestar” (TDT Garraf 26-7-2012), o “han cedit davant la pressió d’uns quants dels seus militants o simpatitzants que li han demanat que el preu sigui igual per tothom, independentment de la seva capacitat adquisitiva” (DdV 10-8-2012) o “fan gala d’una gran demagògia aprofitant l’angoixa dels pares i mares presents” (Vdg 26-7-2012). El triple salt mortal va anar a càrrec del n2 d’ICV en unes declaracions (TDT Garraf 26-7-2012) on va denunciar que Um9 “no va dir-los res ni informar-los de res” (en referència als pares i mares de les llars d’infants) tot sentenciant “que la gent no sap si haurà de pagar o no”. Arribats en aquest punt expliquem doncs, tal com varem intentar fer en el Ple Municipal, el posicionament d’Unitat Municipal 9.

Uns apunts però abans de fer-ho. En primer lloc, vagi per endavant que, tal com varem dir en el Ple Municipal, el principal responsable de la situació creada amb les llars d’infants municipals es la política anti social de retallades del govern de la Generalitat de Convergència i Unió. En segon lloc, una opinió: per desgràcia molt sovint quan la classe política parla de responsabilitat es que esta a punt de vendre’ns gat per llebre, es a dir que farà exactament el contrari del que deia que faria adduint que ara es el que cal i no dient que es el que vol. En tercer lloc, creiem que el Ple Municipal és útil no només per aprovar, abstenir-se o votar en contra de tal o qual proposta sinó que també es un espai per debatre i confrontar idees, fer propostes i trobar solucions. Els regidors i regidores, així com el Govern Municipal, han de ser sensibles i atents a les disconformitats i protestes de la ciutadania que els ha escollit. Menystenir, no respectar, ignorar o criminalitzar la dissensió, sigui de l’oposició o de la societat civil, es com a poc antidemocràtic.

Per què Unitat Municipal 9 va votar en contra de la proposta de preus públics de les llars d’infants municipals presentada pel govern municipal? Senzill, que no vol dir simple. Perquè entenem que amb aquesta proposta el Govern Municipal consolida la política de retallades socials de la Generalitat i n’esdevé còmplice carregant sobre l’economia de les famílies treballadores l’augment de preus. Perquè acaba amb el caràcter universal (discriminant entre els que cobren poc, molt poc i gens) introduint un sistema assistencialista l’eficàcia del qual posem en dubte, i no contempla com a prioritari l’educació de 0 a 3 anys dels infants del municipi ni el impacte d’aquest sobre la conciliació familiar i la igualtat de gènere. Per últim, i no per això menys important, perquè entenem que una proposta d’aquestes característiques feia imprescindible una presentació i debat previ amb els pares i mares i la comunitat educativa, un treball plegats en busca de consensos que el Govern Municipal no ha volgut dur a terme, ans al contrari primer els ha ignorat, després ho ha presentat a traïció sabent que s’aprovaria i al final ha atacat ferotgement i intentat desacreditar, arribant a responsabilitzar de forma barroera a Um9 de la manca d’informació dels pares i mares sobre els nous preus de les llars d’infants i aquests d’estar manipulats. En definitiva, motius de sobres per en coherència amb la nostra forma d’entendre i practicar la política estar al costat dels pares i mares i del conjunt de la comunitat educativa rebutjant la proposta del Govern Municipal, escoltant les seves preocupacions, compartint els seus temors i expressant les seves angoixes.

Un punt i a part mereix la preocupació de les educadores de les llars d’infants municipals que estan en concurs. Aquí el govern amb l’alcalde Blanco al capdavant ha patinat estrepitosament i per dir-ho sense embuts ha mentit. Menteix quan declara que vol mantenir els equips de les llars d’infants i quan afirma que valora la implicació dels actuals equips humans que estan en contacte amb els infants i les famílies (DdV 10-8-2012). Si això fos cert la solució era ben senzilla. Només havia d’incloure la subrogació dels i les treballadores en els plecs de clàusules del concurs, com així ho van demanar. No ho va fer, ni ho farà. Endevinen perquè? Per responsabilitat.