Carles Miret, l’home del temps ribetà

Des de fa 10 anys, Carles Miret comparteix amb tots nosaltres el temps que fa al nostre poble i fins i tot n’aventura una previsió diària. Des de les seves dues estacions meteorològiques, una situada al carrer Nou i l’altra a les Parellades, els registres que genera són utilitzats pels principals serveis meteorològics del país i converteixen els espais dedicats al temps de ribes.org i la seva pàgina carlesmiret.cat en dos dels webs locals més visitats. Avui li fem una entrevista.

D’on et ve la passió per la meteorologia, Carles?

Des de petit, recordo con el meu pare, Salvador Miret, i altres familiars com mossèn Anton Miret i Magí Miret ja observaven el temps i el mesuraven amb els instruments de l’època. Jo m’hi dedico amb continuïtat des d’abans de l’any 2000.

Quins equipaments has tingut al llarg d’aquests anys?

Vaig començar amb un termòmetre de màximes i mínimes amb un sensor que anava amb un cable i permetia veure la temperatura exterior sense sortir de casa. Després me’n van regalar un altre que enviava un senyal de ràdio a un petit monitor. Més tard va ser un pluviòmetre inalàmbric i ara tinc dues estacions professionals: una situada al carrer Nou, que és la que aporta les dades a ribes.org, i una altra a les Parellades.

A banda d’oferir dades a la gent de Ribes, ens consta que també les comparteixes amb les principals xarxes meteorològiques del país. Explica’ns-ho una mica.

Ja fa temps que ofereixo dades als meteoròlegs de la comarca i a la xarxa Meteoclimàtic, però des de maig de 2009 també pertanyo a la Xarxa d’Observadors Meteorològics de Catalunya (XOM), primer com a vigilant i actualment com a observador. Aquesta xarxa depèn del Servei Meteorològic de Catalunya, responsable de les previsions meteorològiques oficials i de les alertes en què es basen els plans de protecció civil. D’altra banda, sóc soci de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM).

En aquesta anys de dedicació a la meteorologia has fet molta feina, oi?

Tinc força dades emmagatzemades. Des de l’any 2.000 tinc documentades totes les temperatures diàries i la pluviometria. Des de 2002, aquests registres són consultables a ribes.org i al meu web. Des del 15 de juliol de 2004, conservo els registres de cada mitja hora de les 24 hores del dia tant de la temperatura i la pluviositat com de la pressió, la humitat, la direcció i la força del vent i els gràfics corresponents. D’aquesta informació se’n pot consultar públicament el resum diari.

Déu n’hi do, no és pas poca cosa. Això són moltes hores de treball!

No he estat sol. Hi ha hagut molta gent que m’ha ajudat. Pel que fa a la meteorologia vull destacar el malaurat meteoròleg de TV3, Toni Nadal, que va ser un dels professors que vaig tenir, i en Josep Miró, de Cunit, amb qui he col·laborat en tot moment i que també m’ha ajudat moltíssim. També hi ha hagut dues persones clau en informàtica i en la gestió de la publicació a Internet que han estat, respectivament, en Pere Guillaumes i l’Anton Ferret. Sense aquestes persones, aquesta feina no hauria estat possible.

Tens pensades millores per als propers anys?

Sí. Hem de potenciar la pàgina web, aquesta és una qüestió primordial: la gent s’interessa pel temps. També és important implicar gent jove en el seguiment meteorològic per garantir la continuïtat.

La meteorologia és tota una passió, sembla…

Una passió i una bogeria: ja se sap, el temps és boig i els meteoròlegs, segurament, també.