Un carnaval que es renova i dignifica

Avui, dimecres de Cendra, l’enterro de la sardina ha posat el punt i final al Carnaval de Ribes, una festa que enguany s’ha renovat i dignificat. Així, l’excepcional teatralització de l’arrivo va marcar un bon nivell de partida i va ser un senyal de trencament d’algunes rutines que ja cansaven. L’espectacle no va decebre i va servir de tret de sortida a una festa viscuda amb intensitat en què s’han notat altres signes de canvi. Així, l’obsessió per les carrosses el dissabte a la nit, que no sempre estava a l’alçada, s’ha vist substituïda per la moda de les petites colles o comparses que a més de disfressar-se feien el seu petit espectacle, en general molt ben rebut i de nivell.

Com és habitual la nit de dissabte es va notar la falta d’espais públics per a l’esbarjo de les masses carnavaleres. Tot i això, els que van anar al GER s’ho van passar molt bé, tant a l’espai de pagament com a la zona lliure. Amb tot, el dissabte a la nit el públic va ser sensiblement inferior que en ocasions anteriors, al contrari del que va passar a la tarda de dissabte al Carnaval Infantil dels Xulius que un any més va batre tots els rècords. Com observava un dels participants (abans com a nen disfressat i ara com a pare de nens disfressats): “aquest Carnaval té això, que quan comença hi ha poca gent, però quan arriba a la plaça hi ha una multitud, i aquest any més que mai sense cap mena de dubte”. Aquesta participació massiva i creixent també es va percebre a les comparses, dimarts al vespre.

En resum, el Carnaval de Ribes té llarga vida gràcies a la participació de la gent i a la feina de les entitats. Falten recursos, sí, i l’Ajuntament no ajuda en gran cosa, però la festa és de la gent.