Palacios, pregoner

Cultura
L’historiador, professor i antic regidor farà el convit a la festa d’hivern.

Segons ha pogut saber El Cancell de fonts pròximes a la Comissió de Festes, Josep-Lluís Palacios serà el pregoner de la festa major.

Activista del GER, ànima del Montgròs durant els primers anys d’existència de la publicació, regidor d’UM9, professor de Can Puig i sempre historiador, Palacios és una pedra de toc indiscutible en la dinàmica cultural del poble dels últims 30 anys.

Com a investigador, a banda de publicar nombrosos treballs als programes de festa major i de coordinar projectes com el llibre Sant Pere de Ribes. Recull d’informació sobre el municipi, ha escrit abundants articles basats en fonts orals, especialment sobre els anys de la guerra i la postguerra, tant a L’Altaveu com al diari El Punt. En la seva tasca divulgadora, una de les constants del seu treball ha estat la voluntat de tornar la veu als “vençuts”. Aquesta actitud d’arrel ètica, que ja s’entreveia en les entrevistes que es van publicar al Montgròs quan ell el liderava, ha resultat propiciatòria d’una tendència general al país: avui dia, termes com “memòria històrica” formen part del discurs públic.

Tot i això, l’interès de les seves aportacions culturals no es limita pas a aquest detall: Palacios ha desvetllat interès per la història, pel periodisme i per la cultura en joves de diverses generacions que l’han conegut en àmbits tan diversos com la regidoria o can Puig, on ha exercit bastants anys de professor.

D’altra banda, cal remarcar l’interès que Palacios ha tingut sempre per la qualitat en la factura final dels seus treballs, interès que es pot comprovar des del recull de poemes 1a mostra de poesia al carrer que va impulsar des del GER l’any 1980, passant per la transformació dels continguts culturals dels programes de festa major en quaderns separables (les ja famoses “separates”), fins al recull d’informació sobre el municipi editat per l’Ajuntament el 1999.

En definitiva, un pregoner d’alt nivell per a la festa d’hivern del 2005.

Relació no exhaustiva de treballs i escrits publicats per Josep-Lluís Palacios sobre temàtica ribetana

Palacios, Josep-Lluís. Garriga, Joan. El nostre temps i la festa major. Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pere (estiu), 1979. Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Sant Pere de Ribes (1979).

Palacios, Josep-Lluís. Escriure a Ribes és plorar. Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pere (estiu), 1980. Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Sant Pere de Ribes (1980)

Palacios, J. Ll. . L’Ajuntament i la Festa Major . Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pau (Hivern) de 1980 . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1980).

Palacios, J. Ll . Ribetanades. Catalanisme i literatura al Ribes de començaments de segle . Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pau (Hivern) de 1981 . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1981).

Palacios, Josep-Lluís;Gabaldà, Jaume; Garriga, Joan; Miret, Josep; Muç Vall, Miquel. Equip de t. . L’arxiu històric del comú de Ribes . Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pere (Estiu) de 1983 . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1983).

Palacios, J. Ll; Vall i Soler, Miquel-Muç; Miret i Mestre, X; Miret i Mestre, J. . Premsa ribetana 1910-1983 . Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pau (Hivern) de 1984 . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1984).

Palacios, J. Ll; Ferret, A; Garriga, J; Mestre, J; Miret, X; Nin, R . Motius i noms de cases de Ribes, Puigmoltó, Vilanoveta i les Torres . Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pere (Estiu) de 1984 . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1984).

Palacios, J. Ll. ; Miret i Mestre, X; Habitatges del nostre terme al llarg del temps . Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pau (Hivern) de 1985 . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1985).

Palacios, J. Ll. ; Vall i Soler; Muç . La II República a Ribes . Programa Oficial de la Festa Major de Sant Pere (Estiu) de 1988 . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1988).

Palacios, Josep-Lluís [coordinador] . Cronista, fotògraf i poeta. Jaume Gòmez i Puig . Programa de la Festa Major de Sant Pau . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1997).

Palacios, Josep-Lluís [coordinador] . El Cercle Maristany el mur, 1919-1950 dos moments culturals brillants . Programa de la Festa Major de Sant Pere . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1998).

Palacios, Josep-Lluís [coordinador] . Sant Pere de Ribes. Recull d’informació sobre el municipi . . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (1999).

Palacios, Josep-Lluís; Ollé, Maite; Vall i Soler, Miquel-Muç . L’escola i el seu temps. L’escola pública “El Pi” de Ribes (1931-2001) . Programa Oficial de la festa major . Ajuntament de Sant Pere de Ribes . Sant Pere de Ribes (2001).

Palacios, J. Ll. Sant Pere de Ribes. Recull d’informació sobre el municipi. Ajuntament de Sant Pere de Ribes (1999).

I nombrosos articles al Montgròs, L’Hora del Garraf, El Punt i, darrerament, a L’Altaveu.