Un patrimoni senzill i consistent

Cultura
Els altars de l’Església Vella són les peces clau del patrimoni històric-artístic de Ribes.

L’anunci de la represa dels treballs a l’Església Vella ens invita a conèixer millor de què estem parlant. Centrem-nos, avui, en els retaules; un altre dia tractarem de l’edifici.

El barroc amb tota la seva complexitat formal i conceptual condicionada per la contrareforma era el corrent artístic vigent quan es va construir i ornamentar l’Església Vella. Quan a començament del segle XX es va passar el culte de l’Església Vella a la Nova, tots els altars menys un van romandre a l’edifici antic. Aquesta circumstància els va salvar de les cremes revolucionàries a l’estiu de 1936. Només van destruir l’altar del Roser, que havia estat traslladat a Santa Madrona de Barcelona. Així, al mateix edifici de l’Església Vella encara es conserven el retaule major de Sant Pere, construït en tres fases; el retaule de Sant Josep i el de Sant Francesc i Sant Joan Baptista. A l’hospital del Redós hi ha el retaule de Santa Maria; a Sant Pau hi ha el del Santíssim (que fa d’altar de Sant Pau) i el de Sant Isidre (que fa d’altar de Sant Magí). Un magnífic treball de Joaquim Vicente i Ibáñez publicat al programa de festa major de Sant Pere de 1998 ens ajuda a conèixer més a fons aquesta part del nostre patrimoni.