Surt el segon volum de “Fotògràfs antics de Ribes”

Amb motiu de la Festa Major de Sant Pere ha sortit un nou volum de la sèrie “Fotògrafs antics de Ribes” dels historiadors Josep Miret i Sílvia Boquer. El llibre fa una repassada a alguns temes de la història de Ribes entre els anys 1880 i 1930 a través de les imatges conservades i sobretot dels dietaris que van escriure alguns ribetans d’aquella època. En els cinquanta anys que recull l’obra tan sols una petita part és coberta per revistes locals com Montgròs, La Penya, La Veu de Ribes, Castell de Ribes, etc. Per a la resta d’anys hom ha de seguir les cròniques de les revistes comarcals com l’Eco de Sitges, El Baluard de Sitges, el Diari de Vilanova o La Defensa. Per això els dietaris representen una font històrica de primera mà que ens dóna a conèixer una societat dividida entre propietaris de terres i pagesos i empobrida per la crisi de la fil·loxera.

En un estil que pretén ser amè, els autors desgranen alguns esdeveniments importants com podrien ser la construcció del Centre Recreatiu, del Centre Federal, de l’Ajuntament, del temple parroquial, al costat de temes més banals com la tafaneria de l’època, molt ben recollida pels dietaris.

El llibre consta de 65 pàgines amb nombroses fotografies inèdites, gairebé totes centenàries. La més antiga és de 1871 i representa un pagès amb barretina i tapaboques amb el seu fill de dotze anys a punt de marxar cap a Amèrica. Una altra fotografia a destacar és una de la plaça Marcer de l’any 1885 quan encara només era una esplanada.

El llibre es troba a la venda a totes les papereries i llibreries de Ribes al preu de 6 euros.