Ribes i els impactes de meteorit

L’impacte d’un meteorit ahir a Sibèria i el pas d’un gran meteor a tocar de la Terra ens va recordar ahir la petitesa de la condició humana i l’absurd de les nostres fúries i passions.

Ribes també ha estat assetjat pels meteorits al llarg de la història, amb dos grans impactes ben a prop del nostre terme. El primer que es recorda va ser a tocar del riu Foix, en terme de Canyelles, el 14 de maig de 1861. El segon va provocar incendis i destrosses al pla de les Basses, en ple massís del Garraf, el 10 de febrer de 1896 a quarts de deu del matí (hora solar). Al llarg del segle s’han anat trobant restes d’aquestes irrupcions siderals que han estat objecte de classificació i estudi per part d’erudits i científics de tota condició. Vegeu-los tots dos documentats en aquest magnífic mapa de The Guardian.

Durant molts anys s’havia cregut que Ribes també havia estat receptor d’un meteorit. Així, un ciutadà del municipi conservava gelosament un especimen rodat i aplanat, d’aspecte metàl·lic, que en tenia tota l’aparença. L’any 1990 el va cedir al Museu de Geologia de Barcelona, d’on hem obtingut aquesta informació. Al cap d’un any, el doctor Alfredo San Miguel Arribas va considerar que es tractava de restes d’escòria d’una fornal.  Millor, oi?