De les contribucions especials i de la participació ciutadana

Opinió
Convergència i Unió qüestiona severament el model de despesa pública de l’Ajuntament

En la passada legislatura, els socialistes van aprovar la construcció d’un edifici institucional a les Roquetes. El cost econòmic d’aquest edifici ha superat els 1.000 milions de pessetes. L’equip de govern va justificar aquestes despeses perquè les Roquetes havien de tenir un edifici institucional “digne” o, dit d’una altra manera, havien de tenir l’ajuntament de les Roquetes, que hem pagat entre tots els ciutadans del municipi amb els nostres impostos.

La participació ciutadana és la manera que tenen els ciutadans de dirigir-se a l’ajuntament realitzant propostes i, fins i tot, iniciatives d’interès general. Aquesta participació pot ser per iniciativa directa de l’ajuntament o pels mateixos veïns i veïnes. La iniciativa directa de l’ajuntament és la que ja comencem a coneixer, la de les contribucions especials per a la millora urbanística dels nostres carrers ja que les arques municipals han estat mermades pel cost que ha representat l’edifici institucional.

Curiosament i anecdòtica, el primer lloc on s’han iniciat aquestes contribucions especials, a banda de les urbanitzacions, és a les Roquetes amb la remodelació d’alguns carrers i part del centre comercial. Els partit gobernant sembla no contemplar un altre tipus de participació ciutadana que no sigui la de pagar i callar. O dit d’una altra manera, ara les Roquetes tenen un ajuntament digne però s’han de pagar les obres de millora dels seus carrers dels diners de la seva butxaca.

El que preocupa a CiU és aquest model de despesa pública, que creiem que es veurà més agreujat en cas de descentralització municipal, ja que els diners a repartir seran els mateixos en, previsiblement, molts més projectes. On ha quedat el projecte de ciutat sanitària? O potser l’haurem de pagar amb més contribucions especials? On han quedat tants altres projectes del municipi que no han vist la llum per manca dels diners que inicialment tenien i han acabat a l’edific institucional de les Roquetes?

En cas que s’aprovi definitivament l’entitat municipal descentralitzada, sense la participació ciutadana a través d’un referèndum, què passarà amb les millores urbanístiques dels nuclis urbans ja consolidats? Quines inversions del presupost representa que s’han fet en infrastructures municipals si en les darreres pluges s’inunden la majoria dels edificis municipals? On està el projecte de reforma del pavelló de Ribes, aquell que segons l’informe de la Generalitat de Catalunya sobre infrastructures no està condicionat per ser utilitzat i es va anegar davant del regidor i portaveu del principal grup polític de la oposició?

Si l’equip de govern decideix fer millores urbanístiques dins el cas urbà de Ribes, també ens faran pagar contribucions especials? No estaran menyspreant la confiança dels seus propis votants? O permetran, com han fet fins ara, que els veïns paguin les obres de remodelació dels seus carrers per una més que discutible gestió dels diners públics? No han menyspreat ja la confiança dels seus votants?

En fi, CiU creu té un altre tarannà, un manera d’actuar diferent, on la població sí té coses a dir sobre la remodelació dels seus carrers, sobre com ha de ser el municipi. I CiU els escolta i actua en conseqüència. Per aquest motiu, demana que sigui el poble qui decideixi què vol ser, amb les conseqüències que aquesta decisió implica i no pas que sigui una decisió unilateral d’un equip de govern que s’ha arreglat casa seva i les millores obligades i degudes per l’ajuntament que hagin de pagar els propis veïns.

Convergència i Unió. Sant Pere de Ribes