A propòsit de l’Entitat Municipal Descentralitzada

Opinió
“CiU ha defensat i defensa que el millor pel municipi és mantenir la seva unitat i fer un desenvolupament sostenible dels dos nuclis principals”

En diversos mitjans de comunicació de la comarca s’han publicat diverses notícies relatives a l’EMD i a la possible segregació del nucli de població de les Roquetes en un futur incert. Fins i tot algú mitjà de comunicació ha aventurat parlar sobre la indefinició dels partits de l’oposició front a un tema tant important com és la EMD i la segregació.

Les eleccions municipals del 2003 van confirmar que esdeveniments com el plantejament d’una possible segregació de part del municipi es poguessin produir. Davant d’altres formacions polítiques que en les seves pancartes anunciaven “Ribes i Les Roquetes”. CiU es va mantenir ferma en les seves conviccions i va posar “A Sant Pere de Ribes, CiU”, la qual cosa va ser molt criticada per diverses persones que volten al costat del partit que ens mana actualment.

CiU ha defensat i defensa que el millor pel municipi és mantenir la seva unitat i fer un desenvolupament sostenible dels dos nuclis principals de manera que es poguessin acostar posicions.
Així ho entenia l’actual equip de govern quan va fer la seva intervenció al ple extraordinari del 27 de juliol de 2000 on defensava la revisió del Pla General aprovat en anteriors legislatures. Les actuacions posteriors a aquest ple extraordinari per part del partit que ens governa ens insten a creure que aquelles intencions han canviat radicalment i primer m’arreglo casa meva (Les Roquetes) amb el pressupost de tot el municipi i després m’independitzo amb els vots dels ribetans.

CiU no s’amaga darrera d’un referendum. Els programes polítics tenen diferents punts sobre la gestió al municipi. El partit que ens governa tenia altres opcions i, una d’aquestes, era la constitució d’una EMD i una futura segregació. CiU només vol saber si la població afectada (que som tots) confirma la creació d’una EMD o no, i si la proposta que vol presentar l’equip de govern és la que volen els habitants de Sant Pere de Ribes o s’ha de modificar en algun punt.

Els resultats obtinguts a les passades eleccions deixen poca opció de moviment a la nostra formació, a banda de mantenir-se fidel a les seves convicions. El que ens hauria de fer reflexionar és:

– per què l’equip de govern no vol que la iniciativa de crear una EMD sigui popular?

– creuen que per tenir la majoria absoluta poden decidir el futur de tots perquè els ciutadans i ciutadanes d’aquest municipi els hi van votar el seu programa polític?

– és que en el seu programa polític no hi havien més propostes que la creació d’una EMD?

què n’opinen els socialistes ribetans? Encara no s’han manifestat i, és de suposar, i el seu silenci només es pot interpretar que hi estaven d’acord amb aquesta segregació des del començament.

L’equip de govern al·lega que la legislació vigent permet crear una EMD però no parla dels “drets històrics” ja que en altres àmbits de la política catalana ja han demostrat el que pensaven d’aquest tema. Escudar-se en la legislació és demostrar que, si més no, actualment no tenen arguments que justifiquin aquesta segregació.

No obstant, la defensa d’un sol municipi tampoc ha estat massa defensada per altres partits polítics que ens han governat en el passat. En la seva última campanya el seu eslógan era “compromís per Ribes i Les Roquetes” on, a més, es planteja directament un referèndum per evitar prendre una posició al respecte, mentre que la seva política anterior sí tenia una marcada posició, com ja reflectia el anterior projecte de Pla General que finalment no es va dur a terme per un canvi de legislatura.

La crida que fa l’equip de govern actual als partits de l’oposició per donar suport a una EMD és correcta, no la necessita però sempre és millor prendre les decisions imporants amb l’oposició que en solitari. Hem de recordar que aquesta divisió territorial s’ha fet amb el beneplàcit dels socialistes de Ribes, d’aquells que han obtingut el vot dels ribetans que han confiat en ells per a gestionar un municipi de manera equilibrada en el territori, amb un desenvolupament sostenible tant de la zona d’influència de Ribes com de Les Roquetes, la qual cosa no s’ha donat perquè el desenvolupament de la zona d’influència de Les Roquetes s’ha desenvolupat d’una manera espectacular i a la vista de tots.

Convergència i Unió – Sant Pere de Ribes