Detenen un home que robava fent encallar els bitllets als caixers automàtics

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra han detingut un home, de 40 anys, nacionalitat romanesa i veí de Sant Andreu de la Barca, com a presumpte autor d’un delicte d’estafa continuada pel mètode conegut com a cash-trapping, que consisteix en la manipulació de caixers automàtics per evitar la sortida dels diners. L’estafador va ser detingut, primer, per la Unitat d’Investigació de la comissaria de Vilanova i La Geltrú, el passat 26 de juny, i per la Unitat d’Investigació de la comissària de Martorell dues setmanes més tard, el passat 10 de juliol. En tots dos casos, se li imputen diversos delictes d’estafa en caixers automàtics comesos, durant el mes de maig i juny, a les comarques del Baix Llobregat i del Garraf.

La Unitat d’Investigació de Garraf va detenir-lo el passat 26 de juny a Vilanova i La Geltrú per quatre fets comesos a Sitges. Després de passar a disposició judicial, va quedar en llibertat amb càrrecs. Dies després, la Unitat d’Investigació de Martorell el va tornar a detenir el 10 de juliol a Sant Andreu de la Barca per set casos més de manipulació de caixers comesos als municipis de Martorell, Olesa de Montserrat, Esparreguera i Sant Andreu de la Barca. En total, l’autor va obtenir d’aquesta forma fins a 1300 euros en un mes i mig.

En tots els casos, l’autor actuava de la mateixa forma: es quedava els diners que els clients volien retirar del caixer automàtic sense aconseguir-ho, ja que el ara detingut segellava l’obertura de la sortida dels bitllets amb un parany metàl·lic o de silicona, la qual cosa evitava la seva sortida. Aleshores, l’estafador esperava a què la víctima marxés del caixer per acostar-se, retirar el parany i quedar-se amb els diners que havien quedat travats sense poder sortir.

El detingut actuava sempre quan l’entitat bancària estava tancada per evitar que la persona que treia els diners pogués entrar a l’oficina per reclamar-los. Per això, la víctima denunciava la situació l’endemà, moment en què se li confirmava que el caixer funcionava correctament i que havia estat víctima d’una estafa, ja que, efectivament, els diners li constaven com a retirats.

El detingut, amb diversos antecedents per furts i estafes, ha quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.

Els Mossos d’Esquadra recomanen a tothom que, en cas de retirar diners en efectiu del caixer i que aquests no surtin, es comprovi que no hagin quedat enganxats en el dispensador de bitllets. Si és així, cal donar avís trucant al 112. Per a més seguretat, és preferible retirar els diners en els caixers automàtics interiors, ja que disposen de càmeres de seguretat.