Embalsamar la plaça de la Vila

Els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la intenció de l’Ajuntament de vianalitzar de manera immediata la plaça de la Vila. Amb l’Ajuntament tancat a causa dels corcs i en un moment de recessió, un projecte d’aquest tipus només té sentit si s’acompanya de mesures de dinamització reals i, sent realistes, qualsevol dinamització de la zona passa, necessàriament, per la reobertura de l’edifici municipal.

La zona de l’Ajuntament s’ha anat deteriorant de manera notable en els darrers anys tal com han denunciat reiteradament els veïns. La crisi econòmica ha delmat  el comerç de la zona. El tancament de l’Ajuntament n’ha suposat l’extremunció. Prohibir-hi el trànsit en aquest moment és un embalsamament en tota regla. Pel simple fet de vianalitzar la zona, sense més, ni s’aturarà la descomposició, com s’ha demostrat en barriades degradades i tancades al trànsit que hi ha arreu del país, ni, menys encara, servirà per revitalitzar-la.

Quan es reobri l’Ajuntament i torni el doll diari de gent (empleats, usuaris, serveis) i només si s’acompanya d’un pla de dinamització intensiu que abasti tot el nucli antic, la mesura pot tenir  tot el sentit del món. Tal com estan les coses, res fa pensar que tingui cap utilitat. Ans al contrari, l’estancament es pot escampar al carrer del Comerç i Nou, en què la vianalització ha comportat millores però en cap cas  una pluja de joies i diamants com vaticinava més d’un.

Tot i això, com que van llançats i ho faran, esperem el pronòstic d’aquest editorial sigui erroni.