Josep Miret publica un llibre sobre els primers fotògrafs de Ribes

Fotògrafs antics de Ribes és el títol del llibre que l’historiador i arqueòleg Josep Miret publicarà properament coincidint amb la celebració de Sant Jordi. El treball és el resultat de la intensa recerca que ha portat a terme en col·leccions particulars i que ha donat com a fruit una selecció de fotografies obtingudes per “aquells fotògrafs que fa cent o més anys van posar les seves càmeres dalt d’un trípode de fusta i van amagar el cap dins d’una cortina per carregar uns clixés de vidre i enfocar la imatge”, segons explica el mateix autor.

De fotografies antigues de Ribes, en els darrers anys n’han circulat forces, que es poden trobar a Internet i sovint sense cap mena de contextualització.  En contrast, Miret oferirà instantànies ben contextualitzades i sovint inèdites, sobre temes ben diversos: escoles, ball de bastons, ball de Festa Major, inauguració del pont de la Palanca el 1891, una processó prop de l’Església Vella, un monument a la plaça de la Font del 1896, carrers i edificis del poble, vistes generals de Ribes de fa més de cent anys, etc. Malgrat que alguns dels fotògrafs que les van fer han quedat en l’anonimat, el rigorós treball de Miret ha permès determinar amb precisió els noms d’alguns dels primers retratistes locals, com Baltasar de Bruguera, Josep Betran i Miret o Joan Milà i Giralt.

L’obra, de petit format, es presentarà a la biblioteca “Manuel de Pedrolo” de Sant Pere de Ribes el dijous 11 d’abril a les 7 de la tarda.