El PP reivindica la presència dels legionaris a la processó de les Roquetes

La controvertida presència dels legionaris a la processó de les Roquetes, que l’any passat va ser objecte d’un intens debat polític, ha tornat al primer pla de l’actualitat per la reinvidicació que n’ha fet el PP local al seu web.  Els legionaris són una força creada l’any 1920 pel militar Millán Astray, que posteriorment va  esdevenir un dels puntals de l’alçament franquista i la  dictadura. De fet, un dels càrrecs militars que va exercir Franco en la seva joventut va ser de cap de la Primera Bandera del cos.

Caracteritzada per la seva familiaritat amb la mort (“soy un novio de la muerte / que va a unirse en lazo fuerte / con tal leal compañera”, proclama el seu himne), la legió ha desenvolupat una mística pròpia en què s’uneix el patriotisme espanyol amb la duresa de la vida militar associada a la construcció personal (“fer-se tot un home” com a resultat d’haver servit al cos i haver sobreviscut).

En temps de pau, la legió s’ha associat cada vegada més a la seva presència en actes i processons de Setmana Santa substituint sovint les confraries pietoses i els cossos tradicionals de portants del Sant Crist, més arrelats a la societat civil. Això ha portat a vergonyants situacions de conflicte simbòlic pels valors visibles en l’espai públic, com el que es dibuixa a les Roquetes.