Ensopiment i ritual polític a Ribes

La política local, que en altre temps aixecava passions, ha arribat a un extrem de desconnexió de la societat, tedi i rutina que dóna la raó als que animen a desmuntar els ajuntaments en benefici d’estructures més grans. Com en un ofici de setmana santa amb acompanyament polifònic, als Plens cadascú representa el seu paper ritual: es fan les lectures, es proclamen les homilies i el clímax arriba a les mocions on cadascú es consagra a la seva veritat amb paraules enceses. Ni una idea nova. Ni un projecte animós. Ni un gest de coratge. Al final l’alcalde aixeca la sessió. Aneu-vos-en en pau. La TDT Vilanova, disposada a conservar l’Ajuntament de Ribes entre els seus pagadors, els emet íntegrament. Els televidents poden escollir entre avorrir-se amb la Josefine o amb el Ple, dos subproductes audiovisuals que fan enyorar Valerio Lazarov i les Mamachicho. Mentre, el poble es descompon econòmicament i socialment. Per sort, la mateixa televisió redemptora ens ha ofert la possibilitat de deixar Ribes per uns dies i sentir-nos a Sant Pere (del Vaticà), políticament més estimulant i amb aires de canvi. No hi ha color.