Un carnaval molt domesticat

Les dionisíaques berenades de Dijous Gras, que encara celebren els pocs carnavalers autèntics que queden al municipi, obriran d’aquí a pocs dies el carnaval. En aquestes berenades menjaran, beuran i potser alguna cosa més. Ningú en parlarà, és clar.

I és que en els llargs serrells del pacte de silenci que va suposar la transició es pot deduir fàcilment que n’hi havia un que deia que es podria tornar a celebrar el carnaval, però que havia de ser un carnaval “organitzat“. Molt subtilment, entitats i institucions van esdevenir còmplices d’aquesta ignonímia tan anticarnavalera.

Només cal llegir la informació sobre el carnaval que s’ha difòs enguany. L’Ajuntament ha corregut a enviar notes de premsa per destacar allò que considera més rellevant i relegar a un segon terme allò que no convé i les entitats també han fet públics els seus programes per segrestar amb paraules i conceptes el natural flux de les passions i la descomposició ritual de l’espai públic que corresponen a les dates que s’acosten.

Com una fèrula, l’expressió “organitzat per” ens recordarà que viurem dies de gresca, sí, però ben controlats pels simpàtics i progressistes poders fàctics i el “teixit associatiu”, que ja no prohibeixen però sí que “organitzen” allò que hauria de ser inorganitzable. En aquest terreny, ningú té les mans netes de culpa.

Així, seguint el model vilanoví, aquest dissabte s’organitzen les primeres activitats al Centre Cívic l’Espai de les Roquetes. Es tracta del ball de mantons infantil amb el DJ Darío, que començarà a les 17 hores (l’entrada val 1€ i inclou refresc), i del gran ball de mantons a càrrec de La Chatta Orquestra, a partir de les 23:30 hores (els organitzadors, l’Associació de Festes Populars de les Roquetes, recomanen que els homes que hi assisteixin portin americana i les dones mantó). L’accés a aquest ball per a adults és gratuït encara que, qui ho vulgui, podrà reservar una taula i 4 cadires per 10€.

També seguint el model de Vilanova, dijous s’organitzarà a les Roquetes una “gran merengada popular” a l’esplanada del Centre Cívic l’Espai, a les 18 hores.

Uns estandarditzats “arrivos” del Carnestoltes, à la vilanovina i à la sitgetana se celebraran divendres tant a les Roquetes (a les 19 h) com a Ribes (a les 19.30h). En el cas de Ribes, serà organitzat pel GER.

A la nit hi haurà sopar i ball organitzats tant pel GER com pels Xulius. Als webs d’ambdues entitats hi figura més informació. El sopar el farà, previsiblement, al seu local i els Xulius optaran per anar-se’n a la muntanya; en concret a l’EuroSite de la Serra.

Dissabte a les 16 h començarà el Carnaval Infantil que organitzen els Xulius a la plaça Marcer. A les Roquetes, el ball de carnaval pels menuts començarà a les 17 hores al pavelló polisportiu Miguel Meca amb l’Orquestra Loren.

Dissabte a la nit, Ribes tindrà lloc la desfilada de disfresses i mascarots, organitzada pel GER segons figura en la programació d’aquesta entitat. A continuació, a la mateixa entitat, hi haurà ball. A les Roquetes, a les 21h, sopar de germanor al Centre Cívic l’Espai i ball de Carnaval a càrrec de DJ Darío.

Diumenge a la tarda, és el GER qui organitza un carnaval infantil, amb sortida i arribada a l’entitat del carrer del Pi, a les 17h. Organitzades també pel GER, dimarts 12 a les 29 h hi haurà les comparses.

Els enterros de la sardina, convertits en enterraments del rei Carnestoltes, tindran lloc a les Roquetes i a Ribes dimecres a la tarda. En el cas de Ribes, organitzat pel GER.