Cor literari: un col·lectiu renovador i consolidat

Un grup de persones s’apleguen de tant en tant per participar en tertúlies i activitats al voltant de la literatura i de la cultura en general. Són el Cor Literari i se’ls pot trobar principalment a l’Escorxador. El seu treball cultural s’ha consolidat en pocs anys i ho ha fet al marge de les grans entitats del poble: segurament són la iniciativa cultural més renovadora que ha viscut Ribes en dècades. El seu grau de consolidació fa que el panorama cultural local sigui inimaginable sense la seva presència i, de facto, han esdevingut una garantia de pluralitat, renovació i exigència cultural. Els hem entrevistat per veure com descriuen la pròpia activitat i com veuen la dinàmica cultural general del poble. Les respostes no tenen pèrdua.

Ja fa força anys que Cor Literari és present en la vida cultural del municipi. Però quin va ser el seu origen?

Fa deu anys, Filippa, de la botiga Mandala ens van proposar, a un grup d’amics, fer reunions literàries. En poc temps van passar de 10-12 persones a 20-25, la idea s’anava escampant i cada vegada venia més gent. Persones a qui ens agradava el món dels llibres, escriptors i poetes aficionats que llegien els seus escrits. Tot molt naïf però amb moltes ganes i molta il.lusió. Recomànavem les nostres lectures, parlàvem d’autors que ens agradaven…Feiem una reunió mensual. Va arribar un moment que a Mandala no hi cabíem. Vam demanar ajuda a l’Ajuntament i ens van oferir l’Escorxador. Vam passar d’una a dues reunions mensuals per poder dedicar una sessió a Tertúlia Literària i una altra a xerrades, conferències, presentacions de llibres…

Quins motius us van portar a engegar el projecte? Us vau plantejar de vehicular una experiència d’aquest tipus en les entitats existents al municipi?

No ens vam plantejar un projecte cultural, només unes reunions sense cap pretensió que no fos la nostre afició per món dels llibres. Potser la nostra intenció de que el grup havia de ser un grup heterogeni, sense cap tendència política ens va decidir per reunions a una botiga i no a un local de alguna entitat del poble o espai públic. Això ens va permetre poder programar des de Pepe Gutiérrezs amb un llibre de Trotski, llegir a Vargas Llosa, parlar de “El Tenorio” i dedicar un recital de poesia a Salvador Espriu o a Albert Manent.

Cor Literari ha suposat una finestra oberta a tendències i temàtiques que les entitats del municipi mai s’havien plantejat o ho havien fet poques vegades. Quin creieu que és el valor afegit cultural que aporteu al municipi?

En un poble en que l’activitat cultural és raquítica, qualsevol iniciativa és una aportació. Per el que fa a les temàtiques, a més de les nostres tertúlies literàries, hem parlat, d’òpera, música, cinema, l’accelerador de partícules, els somnis, arqueologia a Mèxic, coaching, de la bogeria, del Camí de Sant Jaume, dels navegants portuguesos del segle XIV, d’art barroc, d’educació, filosofia, religió…

Quines són les persones que sustenten l’entitat: quin és el cor que fa bategar el Cor?

Al Cor Literari no tenim cap estructura. Fem reunions i programem el que proposen els nostres amics i que sigui de interès pel grup. No tenim president, ni socis, ni porten llibres de cap mena ni tenim diners. Mai hem demanat cap subvenció. Tot i que com a totes les organizacions un número petit de persones porten el tema operatiu del grup, quatre o cinc persones.

Actualment hi ha una bona colla de gent que participa en les vostres activitats. Com ha estat el vostre creixement?

L’efecte boca orella. Tothom és benvingut, els nostres actes són oberts a tots. Sortim a l’Agenda de l’Ajuntament, enviem correus el nostres amics i publiquem al nostre bloc. Amb el nostre sistema estem satisfets de l’acollida que té la nostra programació. Una mitjana de trenta persones que de forma activa participen en les nostres tertúlies i xerrades. Al setembre, una sesió dedicada a una òpera, Don Carlo, va replegar quranta-cinc persones. Estem agraïts a Ribes.org per publicar les nostres activitats per pròpia iniciativa. Al principi, feiem seguir els mitjans de comunicació de la comarca les nostres activitats però com que normalment no ho publicaven ara no ho fem.

Us reuniu a l’Escorxador. Com valoreu les infraestructures culturals disponibles al municipi?

Hi ha força espais però poc utilitzats. Qüestió d’horaris, mitjans… fan que la majoria estiguin desaprofitats o simplement abandonats. Per el que fa a l’Escorxador, és un local petit, sense àudio ni vídeo…Però per nosaltres ja ens està bé.

Quin tipus de relació teniu amb les institucions públiques. Rebeu suport econòmic o només d’infraestructura i difusió?

Una relació correcta. No hem demanat res i mai ens han ofert cap suport. Només el local i la Biblioteca Pedrolo una vegada a l’any per el nostre recital poètic, recital que fa el “Grup de poetes del Cor Literari” des de fa set anys.

Tot i la proliferació d’entitats, la vida cultural de Ribes és molt minsa si la comparem amb Sitges o Vilanova. L’explicació es demogràfica o té altres motius?

Fan molt bona feina a nivell de festes i de tipus local però no gaire de cultura en general. Sovint hem de sortir del poble per poder assistir a actes als pobles veïns. No obstant això, nosaltres som consumidors de cultura i assistim a qualsevol activitat de les entitats del poble, algunes de molt bon nivell. Acostumen a ser poc concorregudes i sempre som els mateixos.  Encara que als nostres actes no ha vingut mai gent dels grups importants del poble. No sabem les causes. Tot i que al nostre bloc tenen i tindran ressò totes les activitats culturals de les entitats del poble.

Creieu que la vida cultural i social del municipi té vehicles d’expressió suficients (mitjans de comunicació, etc.)? Aprecieu dèficits en aquest àmbit?

Malauradament al poble no tenim gaires mitjans d’expressió cultural, una revista mensual, L’Altaveu, i vosaltres.

Quin són les principals activitats que preveieu per als propers mesos?

Un homenatge al fotògraf nordamericà Robert Capa, una xerrada del escritor ribetà Anselm Garcia Curado, una xerrada sobre psicologia, les nostres Tertúlies Literàries que ara s’han complicat per haver de pagar a la biblioteca per el prestam de llibres. Tres o quatre llibres per presentar el proper semestre…Cada vegada tenim més gent que vol venir a presentar llibres, recitar poesia, fer xerrades… També continuar fent excursions culturals, visita a museus i exposicions, ampliar el grup de persones que s’interessen per actes de música clàssica i l’òpera…

Quins són els vostres objectius de fons per als propers anys?

Continuar com fins ara, fer el que ens agrada, gaudir amb la cultura i fer que la gent s’ho passi bé amb les nostres propostes.