Sitges recupera enguany la seva festa d’hivern

Sant Pau és la festa d’hivern de Ribes. Tot i que és d’hivern no és pas la festa petita, o si més no, pocs ribetans la veuen així. Vilanova i Sitges també celebren aquests dies les seves festes d’hivern. En el cas de Vilanova, tampoc és petita del tot. A la capital de la comarca celebren Sant Antoni amb uns esplendorosos Tres Tombs, que aglutinen milers de persones i de bèsties el dia 17 de gener. Enguany la festa serà aquest dijous.

Molt menys coneguda és la festa d’hivern de Sitges, Sant Sebastià. És una festa d’ermita amb certes similuds amb Sant Pau i que havia estat pràcticament oblidada, però que d’un temps ençà ha anat agafant embranzida i enguany, excepcionalment, tindrà la mateixa solemnitat que els sitgetans dediquen a Sant Bartomeu i Santa Tecla, que no és poca.

La recuperació de la festa de Sant Sebastià a Sitges va començar fa uns quants anys amb la dignificació de la novena, que comença justament el dia de Sant Sebastià. Quan arriben les minves de gener, el toc de campanes a mitja tarda des del cloquell de l’ermita ja és un clàssic del paisatge sonor sitgetà. Enguany, a més, celebren que han restaurat l’ermita i que aquesta ha passat dels 150 anys. Si a això hi afegim un alcalde amant de les processons i un rector de Vilafranca, tenim tots els ingredients per a un esdeveniment ben especial.

Així, els sitgetans han previst dos dies de celebració en honor de Sant Sebastià que tindran el seu moment culminant diumenge a la tarda amb una gran processó entre l’Església i l’ermita. Hi participarà el ric folklore de la localitat costanera i una representació de totes les entitats i confraries de la vila, amb banderes i penons.  La comitiva  s’acabarà, com no podia ser d’altra manera, amb una apoteòsica entrada del sant a la seva ermita.

Vilanova i Sitges es preparen, doncs, per a dues celebracions, enguany ben potents, que no seran altra cosa que un aperitiu de la més viscuda, òbviament la nostra.