Comerços ribetans fent màrqueting a les xarxes socials

La presència a les xarxes socials és una pedra de toc inexcusable per a qualsevol negoci. Les xarxes permeten un contacte directe amb el client i al mateix temps tenen prestacions promocionals. Per ser-hi presents cal deixar enrere determinats prejudicis: per a un comerç local, Facebook no és territori per a grans operacions de comunicació sinó per obrir-se als clients i establir-hi una nova relació més completa i satisfactòria.

Un exemple de treball a les xarxes socials el trobem en la pàgina de la pastisseria Serarols-Nin a Facebook. A diferència d’altres establiments que han optat per perfils personals, Serarols-Nin ha apostat per una pàgina de negoci local, que és l’instrument que Facebook reserva expressament per a aquestes tasques. L’ús que en fan no és de simple aparador sinó que permeten que el client entri a l’obrador i vegi imatges que difícilment veuria en publicitat convencional o en les seves visites a la botiga: per exemple, podem descobrir instantànies inèdites del procés d’elaboració de determinats torrons, una plata de croissants acabada de sortir de forn abans de ser preparada per a la venda, detalls dels diferents productes que s’hi elaboren (que ens permetran agafar idees per a les nostres celebracions), etc. I tot plegat combinat amb salutacions i comentaris que ens materialitzen la presència humana del pastisser.

Amb les xarxes socials, la comunicació comercial i l’atenció al client es troben i dibuixen un territori amb regles pròpies. La pàgina Serarols-Nin n’és un excel·lent exemple. N’analitzarem d’altres.