Can Coll acull el Pessebre Vivent

La masia senyorial de Can Coll acull enguany el Pessebre Vivent Parlat que, com és habitual,es portarà a terme els dies 25, 26, 27 i 28 de desembre a partir de les 18 h (el dia de Nadal a partir de les 18.30 h). Les reserves anticipades es poden fer a la Merceria M. Àngels i al web (pessebreviventparlat.ribes.org). Els dies de representació, es poden adquirir entrades de 12 a 14 h i a partir de les 18 h als Xulius (c. Major, 13). El pessebre arriba enguany a l’edició 24.

La masia

Can Coll és una finca agrícola senyorial situada al sud de Ribes, enmig d’un turó voltat de boscos. S’hi accedeix per un pont de gran bellesa i dimensions, flanquejat per un pi monumental. Pont i pi dibuixen una de les estampes més singulars del poble.

La masia és bella, robusta i noble. Hi destaca la doble galeria porxada, orientada cap a migdia, amb 23 arcs de punt rodó en cada pis. També és ferma la façana, amb una tribuna sobre un arc carpanell de pedra i capitells jònics. En un dels laterals hi ha la masoveria i les dependències agrícoles, que conserven tot el regust d’un passat i un present vinculats al conreu de la terra i a la ramaderia.

Coneguda a l’època tardomedieval com a Mas Ramon de Quart, la finca s’anomena Can Coll des del segle XVI. L’edifici actual va ser reformat per Francisco Marcer i Oliver (1836-1919), fill predilecte de Ribes, que també va impulsar la construcció del pont i va sufragar i dirigir les obres de l’Església Parroquial. La seva jove, Amanda Sagristà de Marcer, dotà patrimonialment l’Hospital Residència Sant Camil.

El pessebre

La principal característica del Pessebre de Ribes és que cada any canvia de lloc. L’esforç de ser l’únic “Pessebre itinerant” es veu premiat any rere any per la fidelitat d’un públic, que habitualment repeteix desitjós de descobrir un raconet del nostre terme i de gaudir d’un nou espectacle. I es que, mantenint l’essència del Pessebre, l’espectacle sempre és nou i diferent. El públic és conscient que veurà escenes de pastors, dimonis, àngels i quadres bíblics però que l’entorn, el text i els personatges seran completament nous.

El Pessebre Vivent de Sant Pere de Ribes és probablement un dels espectacles més ambiciosos de la comarca del Garraf. Tant per assistència de públic (més de 1500 persones) com per les dimensions organitzatives a nivell tècnic i humà, difícilment comparables a d’altres actes tret de les festes populars. Sempre amb un creixement sostingut i prioritzant que es mantingui l’essencial, el de Ribes es troba actualment dins del grup dels principals pessebres vivents de Catalunya.

Millorant cada any

24 anys d’experiència i un potent equip humà permeten assolir cada any nous reptes i millores. L’objectiu principal és que el públic gaudeixi d’un espectacle de qualitat, amb bones interpretacions i l’ajut d’una important estructura tècnica i artística (vestuari, ambientació, il·luminació, so, etc.), perquè llueixi l’espectacle i l’entorn on es realitza.

Son molt importants també els esforços i les inversions en elements infraestructurals, que milloren els aspectes de comoditat i seguretat: arranjament i il·luminació dels camins interiors i accessos, acollida dels visitants, control i vigilància dels espais, sistemes de comunicació, i millores en la visibilitat dels diferents quadres.

Una de les millores incorporades en els darrers anys és la reserva en línia d’entrades. L’espectacle té un aforament limitat i un límit de 5 sessions per dia, això fa indispensable disposar des mecanismes per garantir que l’espectador que arribi a una de les sessions disposi d’entrada. A Ribes hi ha dos punts de venda anticipada: la merceria M. Àngels (c. Balmes, 47) i Els Xulius (c. Major, 13). També és pot fer la reserva en línia al web del Pessebre, que aquest any disposa d’un nou programa de gestió automàtica de reserves.