El somriure d’UM9

És força sorprenent que les persones que presenten una denúncia a anticorrupció contra l’Ajuntament ho facin somrient. L’habitual seria que fessin cara d’emprenyats. Però la foto del Diari de Vilanova no enganya: els d’UM9 estaven contents, molt contents. Si les sospites es confirmen, hi ha motiu per estar content? No. Si es desmenteixen, hi ha motiu per estar content? No. Per què riuen, doncs?

Tot fa pensar que l’alegria d’UM9 respon bàsicament, a la convicció d’haver trobat un “frame” que els permetrà liderar l’agenda política i recuperar posicions davant de CiU-ViA. Un “frame” és un eix polític que divideix fortament la societat i que afavoreix els interessos d’un determinat partit. El darrer “frame” que tots recordarem i que ha acabat en un relatiu fracàs és l’assumpció per part de CiU dels postulats sobiranistes de la manifestació de l’11-S per capitalitzar-ne, infructuosament, el rendiment polític. N’hi ha d’altres: el de les retallades o, amb anterioritat, el de la la por de la “dreta” (“Si tu no hi vas, ells tornen”), que qui sap on para.

Els “frames” es fan servir políticament. Pocs dies després d’haver presentat els papers a Anticorrupció, des de Twitter, Ramon Moragues ja ho utilitzava  per atacar CiU-ViA. Com que els de CiU-ViA fan un ús de Twitter força relaxat (per dir-ho d’alguna manera), de moment no hi ha hagut resposta.

Tot fa pensar que a UM9 hi ha certa sensació de canvi d’etapa, un canvi d’etapa que els ve de cara: la pujada de la CUP, el retrocés de CiU, la passivitat en l’entorn social de ViA, la decadència del PSC. Caldrà veure si aquesta sensació esdevé tendència perquè si és així, Ribes es pot reincorporar en poc temps a la nòmina de localitats amb un alcalde de la CUP.