Les 4 preguntes, contestades

Ens preguntàvem / elpoble ha contestat…

1. UM9, segona força a Ribes, convertirà el seu pes polític en vots massius per a la CUP?

La CUP ha aconseguit un percentatge de vot gens menyspreable per ser la primera vegada que es presenta en unes eleccions, però és un percentatge que no té res a veure amb els resultats que obté UM9, fet que mostra una vegada més que la ciutadania vota molt i molt diferent enclau local que en clau nacional.

2. CiU, que en les darreres autonòmiques quasi va empatar amb el PSC a les Roquetes (42 vots de diferència), hi mantindrà aquest suport després de la deriva independentista?

Ni de bon tros. CiU ha caigut estrepitosament a les Roquetes . L’estratègia sobiranista no ha encaixat gens en un nucli que ha apostat i fort per l’unionisme i que mostra la seva fidelitat al PSC.

3. Mantindrà CiU la seva històrica hegemonia a Ribes en les eleccions autonòmiques o el mateix “frame” independentista provocarà que partits com ERC i la CUP li minin la base?

El resultat obtingut per CiU a Ribes és hegemònic encara, però  lluny del 41,49 % que va obtenir el 2010 i ERC en sembla ser el principal beneficiari, sense descartar el suport que n’hagi pogut rebre la CUP. L’eix ideològic del nucli de l’Ajuntament corcat continua sent el sobiranisme.

4. Com es reflectirà a les Roquetes la previsible caiguda en vots del PSC: no s’hi reflectirà? Afavorirà PP i Ciudadanos? Es dispersarà el vot i això beneficiarà CiU?

S’hi ha reflectit reforçant, netament, les forces unionistes. Tot i això no ha estat una caiguda en tota regla sinó una correcció forta a la baixa.