60 veïns del municipi i UM9 denuncien l’estil de la Policia Local

“Això és el que varem experimentar aquella matinada del dia 6, quan tres patrulles de la Policia Local es van presentar en una cantonada de dos carrers de Ribes, presumptament per adreçar-nos pel bon camí”

UM9 ha fet pública avui una carta oberta a l’alcalde signada per 60 veïns del municipi que denuncia l’actuació de la policia local durant la nit del 6 d’octubre. El text íntegre de la carta és el següent:

“Disposats a fer pública una denúncia de l’actuació de la Policia Local de Sant Pere de Ribes, arran d’uns incidents ocorreguts la matinada del 6 d’octubre, ens hem assessorat de les funcions encomanades a la Policia Municipal, Guàrdia Urbana o Policia Local en qualsevol municipi del nostre país, per si de cas estiguéssim considerant com a error allò que la Llei considera una funció més.

Però no…. sembla que entre les funcions de la Policia Local, Municipal o Guàrdia Urbana, com vulgueu dir-li, no hi ha la d’incitar, mentir, provocar, imposar o fer-nos sentir als ciutadans i ciutadanes com si fóssim uns ignorants als que cal allissonar.

Això és el que varem experimentar aquella matinada del dia 6, quan tres patrulles de la Policia Local es van presentar en una cantonada de dos carrers de Ribes, presumptament per adreçar-nos pel bon camí.

Ens van espitjar, es van negar a parlar-nos en català, fórem tractats amb prepotència i falta total de consideració i a sobre ens van dir que, gràcies a la seva bondat no ens duien detinguts i emmanillats a les dependències de Can Puig. Per arrodonir-ho, dos dies després, presenten una acusació de desacatament a l’autoritat (no fos cas que no quedés clar qui mana!!).

No és la primera vegada que passa això a Sant Pere de Ribes. De fet, quan ho comentes amb els amics, familiars, coneguts, tothom te alguna història que explicar. No és la primera vegada, però voldríem que fos l’última i per això ens disposem a fer-ho públic.

Algú podria pensar que això es pot arreglar als Tribunals. Il•lús qui ho pensi, si…. il•lús, -dit això amb tot l’afecte-. La segona part d’aquesta història, que es veurà en un dels anomenats “judicis ràpids”, comporta tenir que enfrontar-se a un atestat en el que no consten les provocacions dels agents implicats, no consta que hi havia varis testimonis dels fets, on no s’explica el perquè van acudir tres cotxes de la policia local quan no hi havia cap situació d’ordre públic que ho requerís (desproporció o premeditació?), no consta la negativa reiterada d’adreçar-se als ciutadans en la llengua que l’ajuntament de Sant Pere de Ribes determina com a vehicular en les relacions entre els seus funcionaris i els administrats, i finalment no consta el comentari d’un agent de “ya te tenia ganas, ya te tenia ganas” acompanyat d’una espitjada final.

La impotència en aquest moment pesa com una llosa. De qui depèn la policia local?, a qui ha de rendir comptes?. Senyor alcalde de Sant Pere de Ribes, els ciutadans i ciutadanes que subscrivim aquest escrit, i estem segurs que molts més, volem una Guàrdia Urbana al nostre servei, no tolerem una Policia Local enfrontada al poble.

Com a tots els col•lectius, hi ha agents que fan be la seva feina, que son professionals, que quan erren es disculpen i que son amatents a les necessitats dels seus conciutadans. A tots ells els demanem que facin sentir les seves opinions, que gosin trencar amb el corporativisme i que entenguin que o fem públics els abusos o tots hi sortim perdent.”