La CUP (UM9 a Ribes) es presenta a les eleccions al Parlament

Interessant gir polític amb implicacions locals de cara a les eleccions al Parlament. La Candidatura d’Unitat Popular fa un canvi en la seva estratègia habitual i s’hi presenta. Això té un impacte directe al municipi, on UM9, la seva franquícia local, és la segona força més votada a les eleccions municipals i n’havien estat la primera fins que CiU-ViA els va desbancar el 2011. La presentació de la CUP també té un segon efecte a Ribes: la possibilitat que la llarga i sòlida trajectòria d’UM9 els atorgui algun lloc destacat a la candidatura.

Sense la CUP, els resultats a Ribes en les eleccions al Parlament eren força previsibles des de 1980: reflectien l’hegemonia de CiU i certa dispersió en el vot nacionalista d’esquerres. En concret, l’any 2007 oferien aquest repartiment: CiU 41,49%, PSC 12,87%, PPC 10,94%, ICV-EUA 7,72 %, ERC 10,13 %. Serà sociològicament clarificador saber si la CUP modifica significativament aquest panorama i si ho fa en detriment de CiU o bé en detriment d’ERC i ICV o, com a tercera opció, si els votants opten pels actuals partits parlamentaris i es reserven el vot a UM9 per a les municipals.

En el conjunt del municipi la incidència serà necessàriament menor. Els resultats a les darreres eleccions al Parlament van donar com a guanyadora CiU amb 34,87 %, seguida del PSC amb el 19,87 %, PPC amb el 14,05%, ICV-EUA amb el 7,23% i ERC amb dl 7,08 %. Ciutadans-ciudadanos, Solidaritat i PXC no van passar, aleshores, dels 500 vots.

Quant als candidats, si bé es coneixen els primers noms de la llista entre els quals hi ha el vilanoví Quim Arrufat, no se sap quin serà el desplegament final ni tampoc si Ribes hi tindrà un paper. No obstant això, la llarga trajectòria d’UM9, el perfil del seus dirigents i el pes tan simbòlic com polític que tenen en el conjunt de les CUP ho fa ben factible. D’altra banda, UM9, com la resta de les CUP de Catalunya, ha participat en el procés assembleari que ha conduït a la decisió històrica adoptada aquest matí a Molins de Rei. L’assemblea de Ribes es va portar a terme ja fa uns dies.

Cal remuntar-se a les eleccions al Parlament de 1980 per trobar una implicació profunda d’UM9 en les eleccions al Parlament, just un any després d’haver obtingut l’alcaldia de Ribes amb Xavier Garriga com a candidat. En aquell moment formaven part del Bloc Esquerrà d’Alliberament Nacional que encapçalava Lluís-Maria Xirinacs i a la llista de Barcelona presentaven com a candidats locals els aleshores regidors Josep Garriga en el lloc 13 i Joan Pascual al 23. També integraven les llistes altres persones vinculades a la formació com Josep Torrens al lloc 35 i Joan Garriga i Pilar Gabaldà als llocs 89 i 90 respectivament. A més hi havia nombroses persones del municipi a les llistes de Girona, Lleida i Tarragona.

De moment, l’únic candidat del municipi que ja s’ha fet públic per a les eleccions del 25 de novembre és Carme Farràs d’ERC.