Quatre convergències i una Unió. Els 5 suports de Mas al municipi

La victòria de Mas a Ribes pot fer història: CiU ja hi  ha guanyat totes les eleccions al Parlament i tot sembla bufar en aquesta línia. Al conjunt del municipi es pot repetir, també, la victòria de les darreres autonòmiques en què CiU va obtenir un esplèndid resultat a les Roquetes. Però quines són les cartes del President a Ribes? Vegem-les.

1. La gent. La majoria ribetana: la major part de votants no tenen un compromís polític públic. És més, s’ha demostrat que a les eleccions municipals poden votar coses ben diferents. Són, però, el gran coixí de vot que ha fet de CiU la força guanyadora a Ribes en totes les eleccions autonòmiques i generals des dels orígens de la democràcia.

2. La gent. Els votants de les Roquetes: tota una novetat, que a més creix. S’hi ajunten dos perfils: els votants de CiU d’altres localitats que han vingut a viure a les Roquetes, especialment de Vilanova, però que encara no participen en els comicis locals ja que la seva localitat de referència continua sent, justament, Vilanova. L’altre perfil és el de ciutadans profundament roquetencs, procedents de la immigració dels anys 60 del segle XX, que han vist a CiU una força clau en la construcció de l’estat del benestar i que s’han sentit còmodes amb un eslògan pujolià summament eficaç a nivell d’integració i cohesió social: “és català qui viu i treballa a Catalunya i té voluntat de ser-ho”. Aquesta frase, que passa per damunt de llengües i procedències socials i geogràfiques, ha estat la llavor d’un nou perfil de votants, que es va començar a visibilitzar amb força en les darreres autonòmiques. Caldrà veure si les retallades han generat desencís o si encara mantenen la confiança en CiU i el seu vot es consolida.

3. Les organitzacions. ViA: ViA no és CiU, però sociològicament hi té molt a veure. A ViA hi ha persones actives, procedents del món associatiu, cultural i empresarial del municipi amb una notable capacitat organitzativa. Tot va ser afegir ViA a CiU i la coalició va trigar ben poc a convertir-se en la força guanyadora a Ribes als únics comicis que encara se li resistien: les municipals. Així mateix, amb ViA, CiU va aconseguir col·locar-se en segona posició al conjunt del municipi. ViA, liderada per Lluís Giralt, ha sigut clau perquè CiU a nivell local es veiés als ulls de la ciutadania com el reflex del que representa a nivell de país. I amb tot, ViA no és CiU.

4. Les organitzacions. L’agrupació local d’UDC: els militants democratacristians del municipi tenen l’hegemonia dins de la coalició CiU a nivell local. De fet, dels cinc regidors que hi ha a l’Ajuntament, dos són de ViA i els altres tres són d’Unió. Unió va mantenir la presència institucional de la coalició en anys difícils. Sense disposar d’una gran infraestructura de partit, són un col·lectiu cohesionat que segueix amb entusiasme el dia a dia de la política local sense escatimar esforços ni dedicació.

5. Les organitzacions. L’agrupació local de CDC: Els pactes a nivell de comarca amb el soci democratacristià els han donat poc marge de maniobra  a nivell local. Tot i això, en ells i en els militants d’Unió caurà, sens dubte l’esforç de fer una bona campanya; a l’alçada del moment que viu el país.