Publiquen les notificacions de defunció dels ribetans morts als camps nazis

Joan Colomé Pons i Joan Robert Albà són els dos ribetans que van morir als camps de concentració nazis segons  la base de dades que el Ministeri de Justícia ha obert al públic avui mateix. El recurs permet descarregar les notificacions oficials de defunció d’aquestes dues víctimes de l’horror totalitari del segle XX. La de Colomé ens revela que va néixer el 15 de maig de 1912 a Ribes i va morir a Gusen (Mauthausen-Gusen) el 7 de novembre de 1942. La notificació la va expedir el Ministeri d’Antics Combatents i Víctimes de la Guerra de l’Estat Francès l’any 1950 i va ser enviada a Dolors Pons, de Puigmoltó. Robert havia nascut a Ribes el 13 de novembre de 1918 i morí a Mauthausen  el 7 de novembre de 1941, tal com els francesos van comunicar a Pere Robert el dia 29 de novembre de 1950. Es pot obtenir més informació sobre aquests casos i d’altres al llibre de Montserrat Roig, Els catalans als camps Nazis; a l’obra de Josep-Lluís Palacios, Sant Pere de Ribes, recull d’informació sobre el municipi i altres treballs sobre la guerra i la memòria històrica que podeu trobar a la bibliografia local.