L’Onze de Setembre més gran, també a Ribes

Prop de dos milions de persones es van congregar dimarts a Barcelona per demanar la independència. No hi van faltar ciutadans i ciutadanes de Ribes, fos en els cinc autocars fletats que van quedar plens de gom a gom, fos de manera individual, amb la família o els amics. Quan la concentració va començar a distendir-se, es trobaven relaxadament en les zones adjacents, i mira que és gran Barcelona i hasta aquí t’haig de trobar, i els somriures de complicitat i satisfacció eren un continu.

La participació en els actes reivindicatius al poble ja presagiava l’èxit de la concentració a la capital. Tant la marxa per la independència de diumenge com la marxa de torxes de la vigília de la diada reflectien la participació d’un amplíssim espectre social i polític amb un nexe comú. Així mateix, els actes més reinvidicatius del matí de la diada contrastaven amb la trivial convencionalitat d’unes ofrenes florals que van tenir com a principal novetat la no participació activa del Partit Popular. La revisió dels actes institucionals de la diada, si més no a Ribes, sembla més que necessària.

Des d’una perspectiva estrictament política i local, la diada palesava, una vegada més, la desconnexió absoluta entre la ciutadania de Ribes, volcada en la celebració, i l’alcalde del municipi, posicionant-se amb contundència contra l’independentisme i particularment el de CiU. Només calia passejar pels carrers ribetans per adonar-se de la transversalitat independentista a Ribes, una transversalitat que té les arrels en la fidelitat d’UM9 i el GER durant anys i panys a aquest plantejament avui dia popular. Pel que fa a l’atac de l’alcalde a CiU no es pot perdre de vista que aquest partit que ha guanyat totes les eleccions no municipals a Ribes des de l’adveniment de la democràcia i, darrerament, també les municipals. En contrast, el grau de representativitat política de Josep Antoni Blanco a Ribes està per sota del 13 % dels vots emesos en els darrers comicis locals.

Per fer-se una bona idea de l’ambient que s’ha creat al voltant de l’Onze de Setembre al poble, el perfil Facebook de l’Assemblea Nacional Catalana ha invitat a compartir fotografies a tothom.