Es publica la primera bibliografia interactiva sobre Sant Pere de Ribes

767 obres corresponents a 318 autors diferents, totes elles descrites, indexades i catalogades, formen la primera bibliografia interactiva sobre Sant Pere de Ribes, que han elaborat Josep Miret i Mestre i Anton Ferret i Baig. El treball inclou l’obra coneguda d’autors tan prolífics i prestigiosos com mossèn Andreu Malgà i Bonastre, amb prop de 60 obres, o Josep-Lluís Palacios, amb prop de 70 treballs entre articles i llibres, entre molts d’altres. S’hi poden trobar matèries tan diverses com història, sociologia o botànica, totes vinculades amb el municipi i publicades al llarg dels segles XIX, XX i XXI. A més de llibres, separates i articles, s’han catalogat també vídeos, programes de televisió, webs monogràfics i obres multimèdia.
La bibliografia, que es pot consultar a http://bibliografia.ribes.org, està adreçada a tots els ciutadans que vulguin conèixer millor Ribes, però molt especialment a aquelles persones interessades en la investigació local i als estudiants que vulguin fer treballs sobre qualsevol aspecte del municipi. En el cas que les obres estiguin publicades a Internet, s’hi inclou l’enllaç. Així mateix, s’ofereix als autors que no tenen les seves obres publicades a Internet la possibilitat de publicar-les a la mateixa plataforma per fer-les accessibles als investigadors. Aquesta possibilitat pot resultar interessant per a autors d’articles o separates que es van publicar quan Internet encara no existia.
El treball està allotjat al portal ribes.org de l’Associació Ribes Internet, que ha ofert també el suport tècnic. La recollida d’informació ha comptat amb la col·laboració del Grup d’Acció Cultural de Ribes i també de persones que, a títol individual, han suggerit i millorat referències. Es tracta d’un treball obert, atès que qualsevol ciutadà pot fer propostes de noves obres mitjançant un formulari i suggerir millores en la informació de les obres ja catalogades.
Construïda sobre el sistema universitari de gestió bibliogràfica Aigaion-2, la bibliografia permet l’exportació a diversos estàndards documentals i s’hi han habilitat connectors amb les principals xarxes socials com Facebook i Twitter per fomentar la divulgació de les obres. També s’hi inclou un tutorial en vídeo per als principiants.