Onze de Setembre de 2012 a Ribes: una diada diferent

La diada de l’Onze de Setembre a Ribes presenta diferències respecte de les diades anteriors. La primera, i més significativa, és l’entrada de noves veus que s’afegeixen a UM9 i el GER (Ajuntament a banda), en l’impuls d’iniciatives. Així,  l’Assemblea Nacional Catalana organitza una marxa entre les Roquetes i Ribes, que ha obtingut el suport dels principals partits i entitats de Ribes (ViA, UM9, ERC, GER i Els Xulius). També ViA (en aquesta ocasió sense CiU) s’afegeix a la celebració, donant suport a aquesta mateixa marxa i fletant un autocar a la manifestació “Catalunya, nou estat europeu” que tindrà lloc el dia onze a la tarda a Barcelona. Tant una novetat com l’altra són símptomes d’una realitat comuna al país: el desplaçament del pensament independentista cap a la centralitat política i social.

L’altra diferència, d’ordre cultural, és l’absència (si més no en la informació difosa fins al moment) de l’espectacle de les Jornades Internacionals Folklòriques, que sol organitzar el GER i que ha estat substituït per una aposta per les músiques tradicionals del municipi. Es tracta d’un ambiciós acte bastit amb la cooperació dels intèrprets del CD “Sons, músiques, emocions”, que l’entitat del carrer del Pi va editar per celebrar els seus 40 anys, coincidint amb la Festa Major d’Estiu. L’espectacle és prometedor ja que compta amb la presència d’una acreditada banda, la Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú, dirigida per Emili Serrano, i l’acompanyament d’altres formacions musicals de solvència reconeguda; entre d’altres, els grallers de Santa Madrona, els Montònec, els mateixos grallers de Ribes i entremesos del folklore local com el drac, els gegants, les cintes, les gitanes o el ball de bastons, amén d’una possible, improvisada, colla castellera. L’esdeveniment està programat per al dia 8 a les 22 h.

Aparcant de moment l’oferta institucional, que hores d’ara no s’ha fet pública, la resta d’actes previstos s’inscriuen en la línia habitual d’anys anteriors i són tots ells organitzats per UM9 i l’entitat GER, que anuncien als seus webs una  bicicletada popular a les 9.30h del dia 11, l’anada al Montgròs a les 10.30 h, l’enlairament de la senyera al cim a les 12.30 h, amb toc de gralles, parlaments, cant dels segadors i vermut popular, i la sortida del seu autobús, conjuntament amb UM9, cap a la Manifestació Unitària de l’Esquerra Independentista. Les inscripcions es fan al Bar Social de l’entitat del carrer del Pi.

A tots aquests actes, UM9 hi afegeix un acte polític el dia 7 a les 20 h al GER amb la participació de Carlos Morais (Primera Linha – Galiza), Stefan Hartmann (Die Linke – Alemanya) i Ramon Moragues (president d’UM9) i ERC hi afegeix la xerrada “Prou espoli” a càrrec del seu diputat Alfred Bosch, el dia 4 a les 19.15 h.