Actualitzen l’inventari de barraques de vinya de Ribes

Recentment s’ha fet una revisió de les barraques de pedra seca (també anomenades barraques de vinya) del terme de Ribes. Aquestes construccions tan habituals del nostre entorn servien per aixoplugar els pagesos quan calia fer alguna feina a les vinyes allunyades del terme. Les barraques es troben associades a feixes amb marges de pedra seca (o sigui marges de pedra sense lligar). La majoria es troben a les muntanyes que avui es troben cobertes pel bosc però que en altres temps van ser xermades (terres de conreu guanyades al bosc, és a dir, “eixermades”) amb vinya i garrofers.
La revisió ha anat a càrrec del ribetà Josep Miret i del Grup Drac Verd de Sitges. Aquest Grup, en conveni amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya de la Fundació Catalunya Caixa, manté un web amb una gran base de dades de més de set mil barraques catalanes, de les quals unes cent trenta corresponen al terme de Sant Pere de Ribes.
Amb anterioritat alguns ribetans ja havien col·laborat amb aquest web: Pere Cuadras, Xavier Miret, Albert Rocamora i Ramon Ruiz. El projecte està obert a la participació de qualsevol persona que vulgui entrar dades de barraques no catalogades.