L’Ajuntament retallat

Les retallades que ha anunciat aquest matí Mariano Rajoy comporten la reducció d’un 30 % dels regidors a cada ajuntament. Tot i que el volum de la reducció es ponderarà per trams, es pot fer una primera aplicació de la decisió a l’Ajuntament de Ribes, al qual correspondrien 15 escons. El resultat deixa el PSC amb 5 regidors, CiU-ViA quasi l’encalça amb 4, UM9 n’obté 3, el PP se’n queda 2 i ICV-EUA manté l’escó actual.

En aquest hipotètic ajuntament, la majoria absoluta seria de 8 escons, la qual cosa permetria dues combinacions majoritàries possibilistes: PSC+CiU-ViA, que quedaria en 9 escons i PSC+UM9, amb 8. Altres majories absolutes ja inclourien combinacions teòricament més difícils perquè haurien d’agrupar forces ben diverses, tot i que mai se sap: CiU-ViA+UM9+ICV-EUA(o)PPC, PSC+ICV-EUA+PP i algunes altres.

Conservarien l’acta de regidor les persones següents: Blanco, Garrido, Sans, Mestre i Colorado pel PSC; Giralt, Pérez, Bernadàs i Mestre per CiU-ViA; Gabaldà, Llàcer i Garriga per UM9; Rodríguez i Asín pel PP i Scuderi per ICV-EUA. Això vol dir que perdrien l’acta Carrasquilla i Perona pel PSC, Lucas per CiU-ViA; Carandell i Marcos per UM9, i Garcia pel PP. Políticament, doncs, la principal beneficiària seria Bàrbara Scuderi, que es mantindria íntegra.

Queda per veure, doncs, si l’escalat assigna el 30 % o arrodoneix a l’alça, fet que suposaria dos regidors més (un per al PSC i un per a UM9 respectivament: 6, 4, 4, 2, 1) o a la baixa, que en suposaria dos menys (en aquest cas quedaria: 4, 3, 3, 2 i 1). L’opció inicial de 15 escons sembla la més plausible ara per ara.

ACTUALITZACIÓ (2012.07.12 6h)

Segons l’opinió de diversos experts, la complexitat de la legislació que caldrà modificar farà que aquesta decisió no s’apliqui fins al proper mandat. Caldrà veure si és aquesta la voluntat del Govern de l’Estat que ha associat la decisió a l’estalvi públic exigit per l’actual moment econòmic i per tant, teòricament, hauria de ser aplicada amb premura. D’altra banda, les associacions de municipis catalanes ja s’han mostrat contràries a la mesura.