El GACR i la Parròquia organitzen una visita guiada a l’Església Vella

Dissabte és el dia escollit pel Grup d’Acció Cultural de Ribes i la Parròquia de Sant Pere per organitzar una visita guiada a l’Església Vella per grups.  Qui vulgui participar-hi ha d’apuntar-se a l’adreça de correu electrònic del col·lectiu (gacribes@gmail.com).

L’Església Vella, construïda entre 1663 i 1672 sobre l’antiga capella romànica del castell conté encara l’altar barroc de Sant Pere (s. XVII-XVIII), de gran interès, un altar dedicat a Sant Francesc i un de dedicat a la Sagrada Família que fou expoliat fa uns anys junt amb altres elements del temple.  La resta d’altars de l’edifici es troben cedits a Sant Pau (actuals altars de Sant Pau i Sant Magí) i el Redós (actual altar de la Nativitat).  La pica baptismal romànica, de grans dimensions i bellesa, i la resta d’escultures, entre les quals hi ha la Sant Miquel, són a l’Església Nova. Un dels retaules més lluïts, que era el del Roser (s. XVIII), va ser venut a Santa Madrona de Barcelona on els escamots revolucionaris el van cremar el 1936.

Entre els aspectes més entendridors de l’edifici hi ha els grafits que feien els escolans a les parets, alguns ben bonics, que se’ns presenten com un singular retaule d’època. Entre els aspectes més xocants, les làpides de les tombes que hi ha al paviment, d’una estètica decididament osteopàtica (per no dir pirata).