El tímid festeig d’UM9 i PSC

El Diari de Vilanova va sorprendre petits i grans amb la notícia de l’acostament entre PSC i UM9. La ingent necessitat de suports de Blanco i la llarguíssima travessia pel desert d’UM9 (que no “toca cuixa” des de 1999) han propiciat, segurament, l’acostament de dues forces que semblaven antagòniques.

Sens perjudici d’una llarga història d’hostilitats mútues, a nivell ideològic, les diferències es limiten bàsicament al tema nacional ja que tant UM9 com PSC es consideren forces d’esquerres i han fet pesar el discurs contra les retallades, que carrega sobre CiU-ViA i el PP.

Tot això ocorre en un context polític municipal força complex: CiU ha guanyat totes les eleccions nacionals i estatals a Ribes des dels anys 80 però no ha aconseguit l’hegemonia a les locals fins a les darreres, l’any 2011, en què ha fet un “sorpasso” a UM9, que tot i això no mostra signes de debilitat. El PSC per la seva banda ha guanyat totes les disputes electorals a les Roquetes des de temps immemorials però darrerament ha vist com el seu territori inexpugnable presenta un creixement galopant de “la dreta”, és a dir CiU (o CiU-ViA, segons correspongui) i PP.

L’únic obstacle a aquest acostament sembla clar: Bàrbara Scuderi (ICV-EUA). Punta de llança dels discursos d’esquerres ha protagonitzat els darrers escàndols polítics del municipi, d’una banda fustigant la societat civil amb l’impediment d’una arrelada festa de cap d’any i, de l’altra, forçant la contractació d’un personatge força controvertit, Gabi Serrano, amb un sou considerat escandalós en temps de crisi. Tot això i la pressió de l’oposició han acabat relegant-la a càrrecs polítics de segona fila.

Val a dir que Scuderi va ser la baula que va fallar en un possible pacte UM9/CiU-ViA just després de les municipals, davant l’evidència que UM9 difícilment podia pactar amb els populars.

Si l’aliança d’esquerres es materialitzarà en un pacte desconegut i innovador, en simples acords puntuals o en res de res, no se sap. Però la notícia de l’apropament (i el fet que n’hagin parlat dues figures tradicionalment tan antagòniques com Joan Garriga i Josep Antoni Blanco) ha de figurar ben clarament en els annals d’aquest poble.

One thought on “El tímid festeig d’UM9 i PSC

Comments are closed.