Blanco vol liderar el PSC al conjunt del Penedès

L’actual president del Consell Comarcal, Juan Luis Ruiz, i el seu predecessor i alcalde de Ribes, Josep Antoni Blanco, es disputen la primera secretaria de la Federació socialista al Penedès-Garraf. El càrrec havia estat ocupat fins ara pel sitgetà d’ascendència ribetana Rafael Roig, que al desembre va accedir a l’executiva nacional del PSC.

En general, Blanco ha contrastat el seu innegable capital polític i social, validat en totes les eleccions locals des de 1999, al perfil més buròcrata de Ruiz. Quant al famós “debat de les idees”, Blanco s’ha pronunciat ben clarament al seu Twitter: activisme davant militància estricta, noves aliances polítiques i socials (segurament aquí farà pesar el seu acostament a UM9), coherència (“que digui el que pensa i que faci el que diu”), transparència (“parets de vidre”) base municipal i, atenció al detall, “orgullosa del seu passat i dels qui l’han protagonitzat durant aquestes tres dècades”, és a dir, netament continuïsta. Blanco, així mateix, creu que hi ha d’haver una vinculació molt clara amb les agrupacions locals.

Davant seu, el vilanoví Ruiz té un perfil menys bregat políticament (mai ha encapçalat una llista, si bé ha portat les regnes d’importants àrees a l’Ajuntament de Vilanova) i s’ha aliat amb el líder dels socialistes vilafranquins, derrotat de manera contundent en les darreres eleccions, Francisco Romero. La candidatura de Ruiz i Romero ha assimilat un altre pes del partit, Mila Arcarons. Ruiz fa un discurs més ideològic que Blanco: parla de recuperar l’autèntic discurs d’esquerres i blasma la verticalitat, davant la qual proposa models més participatius.

Els socialistes de Ribes i les Roquetes han apostat fort per Blanco. Ahir mateix van fer una assemblea extraordinària i van presentar la candidatura.