Les profundes arrels de Sant Pau

L’excepcional treball de Pere Coll, que protagonitza la separata del programa de Festa Major d’enguany, aporta un devessall de dades que testimonien les profundes arrels de la Festa de Sant Pau i detallen com s’ha anat construint al llarg dels anys i com ha evolucionat des del primitiu aplec fins a la celebració actual. Una de les dades clau d’aquest treball situava a la primeria del segle XIX les referències més remotes a la festa. L’historiador vilanoví Xavier Güell ha complementat el treball de Pere Coll en un apunt al seu excel·lent bloc. Güell troba referències explícites a la festa a l’any 1768, és a dir, a mitjan segle XVIII. També documenta la presència de balls folklòrics en diversos moments. Totes aquestes dades són una bona base perquè els serveis tècnics de l’Ajuntament puguin preparar la documentació administrativa que ha de permetre l’acompliment de la moció aprovada per unanimitat al seu dia per demanar el reconeixement de la festa per part del Departament de Cultura de la Generalitat.