Tancar El Cancell

Opinió
Després de 7 anys, arriba el moment de posar fi a aquesta aventura

Giren els golfos de la porta de fusta i grinyolen. És normal. Després de 7 anys d’estar obert, El Cancell es tanca.

Per als que l’hem fet, aquesta ha estat una experiència tan gratificant com absorvent. Ja fa temps que ens plantejàvem la necessitat de suprimir-lo, per moltes raons. La primera és que, tal com hem dit reiteradament, aquest no és un mitjà professional ni ha tingut vocació de ser-ho, però la realitat i l’absència d’un mitjà digital estrictament local que pugui atendre el dia a dia social i polític ens ha convertit quasi sense desitjar-ho en un punt de referència. Això ha fet pujar el grau d’exigència dels lectors i també la dedicació de la redacció. I ha arribat el moment de decidir si l’esforç que tot això demana és raonable. I no ho és.

Una altra raó és la conveniència que a Ribes emergeixin mitjans com Déu mana: plurals, professionals, que parteixin de la iniciativa privada i que comptin, si cal, amb suport públic. Això dependrà en part de la iniciativa dels emprenedors locals i en una altra part de l’Ajuntament. En qualsevol cas, el nostre model no entorpirà en aquesta possibilitat ni provocarà interferències en intents que puguin sorgir.

Abans de girar la clau per última vegada, volem aclarir una qüestió que ens sembla crucial respecte al nostre treball. Des de El Cancell no hem buscat mai la neutralitat ni l’objectivitat. El que hem fet sempre ha estat compromès i el nostre punt de vista, explícit. Si a algú li ha semblat que el que explicàvem era objectiu és perquè, segurament, comparteix idees amb nosaltres, si més no algunes. I si algú no ha compartit el nostre punt de vista, esperem que en el to i en els arguments hagi entès que no volíem enredar ningú; que simplement explicàvem les coses des d’una òptica determinada.

No ens agraden gaire els que s’investeixen d’objectivitat i en realitat ens imposen una visió tendenciosa de les coses. La realitat sempre és plural i complexa. Ara bé, ningú ens podrà acusar d’haver tancat les portes a la multiplicitat de veus existents. En aquest sentit estem molt contents del que s’ha aconseguit.

En aquest entrant de mil·leni, el poble ha canviat molt. Sabem que, modestament, hem contribuït al canvi. Aquí hi ha hagut un espurneig que ha desvetllat consciències, ha generat il·lusions i ha estimulat projectes. No hem fet res d’especial ni és mesurable la nostra contribució a la manera com han anat les coses, però ens hem sentit en més d’una ocasió plaça pública, espai de llibertat. I sabem que en les places públiques i els espais de llibertat és on es gesten els projectes de futur.

Ara ve el més difícil: hem de donar les gràcies a risc de deixar-nos algú. D’avançada les disculpes pels possibles oblits. Gràcies, en primer lloc als companys que han estat redactors durant aquests anys; molt especialment a en Lluís Giralt, que en fou director. Gràcies a tots aquells que ens han ajudat col·laborant puntualment amb els seus articles, aportant idees, suggeriments, fotografies, etc. o fent donacions en espècie com ordinadors i moltes altres coses. Un agraïment molt gran als col·laboradors sectorials, com el nostre particular meteoròleg, en Carles Miret, que continuarà amb el seu espai a Ribes Internet. Gràcies a la revista L’Altaveu, amb la qual hem col·laborat durant mesos. Gràcies als anunciants que mai no hem buscat, però que mica en mica han anat sortint. I gràcies a l’Ajuntament que ha atorgat suports econòmics al conjunt del projecte Ribes Internet, un projecte que continua amb noves i engrescadores propostes.

Òbviament, gràcies als lectors i les lectores. No ho dubteu, si continua essent una comunitat, Ribes tindrà els seus mitjans de comunicació. Amb lectors fidels i participatius com vosaltres, no n’haurien de faltar.

En els darrers anys aquesta redacció ha estat formada pel “presi”, Pere Guillaumes; l’Anton Ferret com a editor; en Josep Rius i en Pere Coll.

Tanquem, ara sí, definitivament. Bon Nadal i Adéu-siau.