Un Ple avorrit i minat de llocs comuns

política
Bàrbara Scuderi obre un oportú parèntesi per recordar la desafecció dels ciutadans envers la política

Expliquen els vells que temps era temps les àvies es trobaven per xerrar als quartos de reixa, des d’on podien veure el carrer sense que les veiessin i criticar ara l’un, ara l’altre. Quan no hi havia tema passaven el rosari. Més o menys és el que ha succeït aquest vespre en el Ple sobre l’estat del municipi. Si no els vagava de criticar-se i discutir encesament, els representants municipals podrien haver optat per esbossar projectes de futur reals i abordar amb profunditat problemes concrets i reptes reals del municipi, però han decidit passar el rosari.

I passar el rosari en els nostres dies vol dir, en essència, substituir les denes per una tirallonga de lloc comuns propis dels discursos en voga: ecologisme, progressisme, participació… i aplicar-los als diversos àmbits de la gestió municipal. Molt oportunament, Bàrbara Scuderi ha obert un parèntesi per recordar la desafecció dels ciutadans envers la política. La regidora ecosocialista ha encertat si volia descriure el que provocaria l’emissió en directe per ràdio o televisió del que s’ha viscut fa una estona a la vinya d’en Petaca: un exercici dialèctic de més de dues hores que ben poc ha aportat a la vida pública local.

El Ple s’ha obert amb una llarga intervenció de Josep Antoni Blanco en què ha ofert el Pla de mandat al conjunt de forces perquè puguin fer-hi la seva aportació. El discurs ha versat sobre els diversos aspectes de la vida política i governamental del municipi. L’exercici de l’alcalde ha estat solemne i detallat, alhora que trufat dels conceptes i els valors propis del discurs polític d’alta volada vigent avui dia. Un exemple significatiu d’aquest estil ha estat l’apel·lació a un “creixement equilibrat i sostenible” mitjançant un “urbanisme amable” que s’ha de concebre pensant en les persones. Més enllà del detall il·lustratiu, Blanco ha volgut repassar l’acció política dels darrers anys i alhora fer un diagnòstic de les diverses línies de treball en el moment presen.

Anna Gabaldà, portaveu d’UM9, que també ha optat per un discurs de to institucional, ha centrat més la intervenció en la situació local, apel·lant, per exemple, a la solidesa de les comunitats que viuen al municipi i la llarga i complexa història en què es fonamenten. Gavaldà ha abordat també les conseqüències de la pèrdua de la majoria absoluta per part del govern socialista, si bé la principal línia argumental de la intervenció s’ha centrat en una defensa dels grans acords de fons contra els acords puntuals, com el que ha propiciat l’aprovació de les ordenances del 2008. Ha assenyalat, en aquest sentit, que UM9 no busca “quotes de poder” sinó obrir les portes a la voluntat ciutadana. En aquest sentit s’han mostrat disponibles per intervenir, si cal, en un canvi de govern que hauria de servir precisament per obrir més mecanismes de participació.

Francesc Pérez, de CiU-ViA, també ha evocat la pèrdua de la majoria absoluta que es va donar en les passades eleccions i l’ha contrastada amb certes actituds de Blanco i el seu equip, que ha considerat pròpies d’un govern de majoria com el mateix discurs de l’alcalde. A més ha desgranat alguns aspectes de la gestió municipal contrastant els seus punts de vista amb el govern i demanant compromisos en matèries concretes.

El portaveu del PP, Martí Virgili, ha fet una repassada llarga i enormement meticulosa de la vida pública local en la línia dominant: aplicar als diversos apartats de la gestió de l’Ajuntament grans models i valors de referència, encara que en alguns casos diferents dels de la resta de partits: així ha defensat l’externalització de determinats serveis, la reestructuració del Departament d’Urbanisme, l’erecció d’equipaments d’interès comarcal com un gran centre cultural a la Rambla del Garraf o l’increment de la dotació de policia i la millora de les seves instal·lacions. Una vegada més, Virgili ha mostrat la seva disponibilitat per aconseguir que qualli un govern fort.

Scuderi, representant d’ICV-EUA i membre del Govern, per la seva banda, ha elogiat l’esforç que s’està fent des de totes les forces polítiques a la cerca d’acords en grans temes des de les ponències, la necessitat d’un consens en l’ordenació del territori, la necessitat d’un parc d’habitatges protegits, la lluita contra els efectes del canvi climàtic i d’altres qüestions que han combinat l’interès per aspectes de la gestió municipal amb les grans línies del discurs polític global de la seva formació.

Segurament ha estat Carme Farràs, portaveu d’Esquerra Republicana, qui ha trencat més el guió dominant amb l’apel·lació als diversos conflictes de política local que han marcat la vida pública en els darrers mesos. La seva intervenció ha defugit el to institucional general de l’acte i ha marcat clarament la seva posició contrària a l’actual equip PSC-ICV. Farràs ha volgut destacar que ERC ha renunciat a entrar al Govern, una situació generalment buscada en política, per poder defensar un model de poble des de la convicció. De la seva intervenció se’n podia despendre una clara disponibilitat per construir una alternativa. Una de les crítiques més àcides contra Blanco ha consistit a acusar-lo de fomentar la desvertebració del municipi i l’enfrontament entre Ribes i les Roquetes i ha demanat d’explicar als ciutadans la història i les característiques del municipi ha fi de refermar-ne la personalitat, a més d’altres qüestions.

A continuació Blanco ha recapitulat assumint alguns dels plantejaments que s’han fet: necessitat de reestructurar el Departament d’Urbanisme aportant-hi més recursos, millorar la neteja viària, millorar la seguretat, tractar a fons el tema del jovent, dotar els territoris d’infraestructures i atendre el comerç de proximitat. Ha considerat que en les coincidències hi ha veritables valors de fons i que com a mínim, les forces coincideixen en quines són les qüestions que cal prioritzar, encara que no sempre coincideixin en com cal fer-ho. També ha recordat la correlació de representants i ha reconegut legitimitat a qualsevol combinació, sigui de poques, sigui de moltes forces, mentre arribin a la majoria absoluta. En aquest sentit ha volgut remarcar que hi ha un govern en minoria i una oposició en majoria.

En aquest punt s’ha aixecat la sessió si bé es podia detectar en els rostres d’alguns dels regidors certa sensació de coitus interruptus, símil deplorable tal com hem començat l’escrit, però que reflecteix la impotència per no haver pogut obrir un debat que, sense cap mena de dubte, hauria donat cert sentit al tediós i ritual Ple que avui s’ha portat a terme a la Vinya d’en Tabaco.