Setmana per la Pau a la comarca

Societat
L’organitzen el Consell Comarcal i la Taula de Cooperació i alguns dels actes es porten a terme a Ribes

El Consell Comarcal del Garraf i la Taula Comarcal de Cooperació organitzen la 2a Setmana Garraf per la Pau amb un seguit d’activitats que contribueixen a denunciar greus realitats com la proliferació de les mines antipersona, les agressions que pateixen les dones de països en conflicte i l’augment de menors obligats a exercir com a soldats a més de 30 països del món. Per una altra banda, també es vol donar a conèixer algunes experiències positives de construcció de pau com la “Ruta Pacífica de Mujeres” de Colòmbia i la “Plataforma de Dones del País Basc Ahotsak”. A continuació us presentem la programació completa. En verd, les activitats al municipi:

 

Inauguració

DIVENDRES 21 DE SETEMBRE

Plaça de la Vila, Vilanova i la Geltrú – A partir de les 17 hores

Fira d’Entitats de Cooperació i Solidaritat

Simulació Mines Antipersones

Biblioteca Joan Oliva. Vilanova i la Geltrú – 19 hores

Xerrada Reforma de les Institucions Internacionals

Sergi Rovira, Fòrum Ubuntu

Les Institucions Internacionals han de millorar substancialment la seva capacitat per prevenir conflictes i mantenir la pau. Així, és necessari treballar cap a un sistema col·lectiu de seguretat humana que aconsegueixi la progressiva desmilitarització i la utilització de mecanismes judicials, d’arbitratge, etc. per a la resolució de conflictes.

 

 

DILLUNS 24 DE SETEMBRE – 19 hores

Biblioteca Manuel de Pedrolo. Sant Pere de Ribes

Projecció de la pel·lícula “Invisibles”

Produïda per Javier Bardem per a Metges sense Fronteres

“Invisibles” recull cinc històries que recorden conflictes oblidats com la malaltia de Chagas a Bolíva, la malatia de la Son a la República Centreafricana, els nens soldats a Uganda, el desplaçament forçós a Colòmbia i les agressions sexuals a les dones a la República Democràtica del Congo. Els documentals han estat dirigits per Javier Corcuera, Fernando León, Win Wenders, Isabel Coixet i Mariano Barroso.

 

 

DILLUNS 24 DE SETEMBRE – 17:14 hores

Gimnàs del CEIP El Morsell – Olivella

Joc per la Pau amb Eva Bolaño

L’objectiu d’aquest taller adreçat, a nens i nenes, és donar a conèixer els efectes de la mala entesa entre els homes, apreciar els valors bàsics que regeixen la vida, combatre les actituds de violència i agressivitat, i identificar alguns motius generals pels quals les societats humanes opten per la guerra.

 

DIMARTS 25 DE SETEMBRE – 19 hores

Biblioteca Manuel de Pedrolo – Sant Pere de Ribes

Xerrada amb Ahotsak Plataforma de Dones del País Basc

Ahotsak (Veus per la Pau) és un xarxa de dones parlamentàries, polítiques i sindicalistes que s’han associat per mantenir el procés de pau al País Basc i reivindicar la participació i el protagonisme de les dones en les negociacions.

Participen: Ainhoa Aznarez del PSN i Nekane Alzelai d’Eusko Alkartasuna.

 

DIMARTS 25 DE SETEMBRE – 19 hores

Centre de Recursos i Informació Ambiental (CRIA), C/Bonaire 1

Vilanova i la Geltrú

Xerrada Canvi Climàtic i Pobresa

El canvi climàtic està afectant als sectors més desfavorits de la societat, als països menys desenvolupats, a les regions ja històricament més castigades. Cal potenciar l’estalvi energètic, les energies netes, renovables, per a intentar disminuir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i frenar l’injust augment de la pobresa.

 

DIMECRES 26 DE SETEMBRE – 19 Hores

Centre Social i de Dinamització Econòmica. C/ Joan Roig i Piera, 2. Cubelles

Projecció del documental “Tejedoras de Paz” i Presentació de la Ruta Catalunya en suport a les dones de Colòmbia

El documental “Tejedoras de Paz”, realitzat per Joana Galindo i Diana Kuellar, recull testimonis d’algunes dones què, malgrat haver estat desplaçades, perseguides i amenaçades pels diferents grups armats a Colòmbia, ara són líders de projectes de pau i resistència. La presentació de la Ruta Catalunya anirà a càrrec de Laura Badillo representant de la Ruta Pacífica de Mujeres de Colòmbia a Barcelona

 

DIJOUS 27 DE SETEMBRE – 20:30 Hores

Teatre Círcol Catòlic. carrer de Sant Gervasi, 41. Vilanova i la Geltrú

Cloenda

Obre de Teatre “No tan lluny d’aquí” del grup TracArt

“No tan lluny d’aquí” és un projecte de creació teatral dut a terme amb alumnes de 14 a 16 anys, que té l’objectiu de sensibilitzar sobre els efectes que provoquen els conflictes bèl·lics a altres joves com ells. Els habitants d’una comunitat viuen els efectes d’un conflicte bèl·lic: Famílies, amistats, sentiments i vides són esberlats sense comprendre’n la raó.

 

DIJOUS 20 DE SETEMBRE FINS AL 20 D’OCTUBRE

Vestíbul Escola Politècnica Superior d’Enginyeria

Av. Víctor Balaguer s/n. Vilanova i la Geltrú

Exposició : Compte on trepitges ! Perill de Mines

L’exposició pretén donar a conèixer els efectes de les mines antipersones sobre els individus i prendre consciència del risc de viure prop d’un territori minat. Malgrat què a l’any 1997 es va signar el Tractat d’Ottawa que va prohibir l’ús, emmagatzematge, producció i transferència de mines, s’estima que cada any n’hi ha més de 20.000 víctimes.

 

DIUMENGE 7 D’OCTUBRE – 11 AM

Pista del Casal – Canyelles

Joc per la Pau amb Eva Bolaño

L’objectiu d’aquest taller adreçat, a nens i nenes, és donar a conèixer els efectes de la mala entesa entre els homes, apreciar els valors bàsics que regeixen la vida , combatre les actituds de violència i agressivitat, i identificar alguns motius generals pels quals les societats humanes opten per la guerra .

 

DURANT TOTA LA SETMANA

Exposició llibres i guies de lectura sobre cultura de pau a totes les biblioteques del Garraf