Guant blanc, pancartes i ferum de sofre

política
El Ple ha tingut un plàcid preludi amb l’aprovació per unanimitat de diverses decisions i ha acabat amb referències al diable

El Ple de retirada de la proposta d’EMD ha estat precedit d’una altra sessió en què s’han adoptat diversos acords per unanimitat en un clima de diàleg i entesa entre les forces presents a la sala, tant del govern com de l’oposició. En concret, s’han tirat endavant qüestions que en plens anteriors havien quedat sobre la taula com les retribucions, les dedicacions completes i els càrrecs de confiança.

En l’afer de les “dedicacions completes” dels regidors, grups com CiU-ViA han afirmat que hi donaven suport tot i que no entraven a debatre la de Bàrbara Scuderi, d’ICV-EUA, fruit del pacte amb el PSC. Tot i això, s’han pogut sentir crítiques argumentades contra aquest detall, entre les quals han estat especialment explícites les de Joan Garriga (UM9) i Martí Virgili (PP). Bàsicament s’ha evidenciat que no s’entenien dedicacions completes a les àrees que corresponen a Bàrbara Scuderi i que temes fonamentals com l’urbanisme es portin “a distància”. Virgili ha parlat, en aquest sentit, de “lleugeresa”.

Les crítiques velades o explícites a Scuderi tenien, com a acompanyament, diverses pancartes exhibides pel públic assistent a l’acte i que feien retrets tant a l’alcalde Blanco com a la regidora ecosocialista. Davant el qüestionament de la falta de dedicacions completes a Urbanisme, Blanco ha explicat que les decisions en aquest camp tenen un gran suport tècnic. Virgili també ha posat sobre la taula l’estreta relació entre càrrecs polítics i càrrecs de responsabilitat que hi ha entre els ajuntaments de Ribes i Sitges a propòsit dels casos Scuderi i Garcia Hervás.

Altres punts aprovats també per unanimitat han estat els relatius a l’aixecament d’una clàusula pendent en una promoció d’habitatges  i la cessió d’una finca a Garraf Promocions, empresa municipal, per portar a terme una promoció nova a les Roquetes.

Durant les dues sessions els regidors del Govern han insistit a manifestar la seva voluntat de diàleg. De fet, les dues sessions han estat enormement participades i tant les forces del govern com les de l’oposició s’han expressat de manera respectuosa i oberta, en un clima bonhomiós impensable mesos abans. Virgili ha mostrat el seu gust per les cites erudites. Evocant Cànovas del Castillo ha dit: “La política es el arte de aplicar en cada época aquella parte del ideal que las circunstancias hacen posible”.

Tot i això, l’ocurrència més exitosa del Ple, que ha arrencat els aplaudiments del públic, ha estat la del regidor d’UM9 Joan Garriga. En finalitzar la sessió sobre l’EMD ha volgut agrair la fermesa mostrada per les forces de l’oposició en demanar la retirada de l’expedient i no accedir a a la proposta alternativa del PSC. Garriga, l’únic que en la promesa del seu càrrec va apel·lar al laïcisme, ha sorprès tothom agraint que els regidors no hagin cedit a les “temptacions del diable”. El clamor popular ha estat unànime i Blanco li ha contestat que en qualsevol cas, en la taula del Ple, el diable no hi era i ha aixecat la sessió.

En acabat, a la plaça, molts grupets comentant aquest i d’altres detalls, igual que a la sortida de missa. L’interès per la política reneix al municipi.