ViA davant l’actual moment polític

Opinió
El col·lectiu ViA, que junt amb CiU ha obtingut 4 regidors, emet el seu primer comunicat en solitari des de les eleccions

Ha passat un mes i mig des de les eleccions i ViA ja ha començat a complir els compromisos que va adquirir amb els seus electors impulsant des del grup municipal Convergència i Unió – Veu i Acció i amb les altres forces de l’oposició una iniciativa conjunta que suposarà la retirada de la tramitació de l’EMD de les Roquetes, una estructura administrativa que creiem que en res afavoreix els ciutadans d’aquest nucli i és injusta per a la resta d’habitants del municipi.

El PSC ha format govern amb un pacte amb ICV. Un pacte, pel que sembla, nascut d’una decisió unilateral de la regidora d’ICV, però que de moment és real i dóna a aquesta força minoritària la responsabilitat de la gestió de Cultura, Habitatge, Medi Ambient i Joventut. Un pacte que preveu un sou per a l’única regidora que ICV té al consistori, i pel que sembla, la creació d’un nou càrrec de confiança, també a sou de les arques municipals. Tot i la legalitat del pacte, que no posem en dubte, ens sembla un “preu” massa alt per al PSC a canvi d’una aliança que tan sols suposa un reforçament de la seva imatge dirigida a escenificar que ha trencat l’aïllament amb què es podia trobar dins el consistori, però que no suposa una major estabilitat del Govern.

D’altra banda, els grups que ens trobem actualment a l’oposició ens hem posat d’acord per realitzar les accions legals i polítiques oportunes per fer possible la retirada de la tramitació de l’EMD de Les Roquetes. Des de la primera aparició pública, ViA ha manifestat un desacord absolut amb la proposta de creació de l’EMD de Les Roquetes feta pel PSC, i en el programa electoral, CiU-ViA deixava les coses molt clares en aquest aspecte.

És important la ràpida decisió adoptada conjuntament pels grups municipals CiU-ViA, UM9, PPC i ERC, perquè ens permet complir un dels nostres objectius programàtics principals i perquè, sens dubte, això possibilita iniciar un debat sobre la gestió del nostre municipi i dels seus diferents nuclis sense estar condicionada per l’aprovació, per part del govern de la Generalitat de l’EMD.

La proposta sorgida del pacte PSC-ICV, en la que es vol formalitzar una comissió de treball, pot suposar una estructura de treball correcte, però neix condicionada i inútil si no es fa primer el pas de retirar la tramitació de l’EMD. El debat futur que ha de configurar una proposta consensuada que millori l’ordenació territorial del nostre municipi, ha de ser ric en participació, ric en propostes, i sense condicionants ni fets consumats, i en el que tothom pugui parlar i, el que és més important, ser escoltat.

Aquesta situació crea un escenari en el qual els diferents grups polítics hem de ser capaços de fer-nos mereixedors de la confiança que hem obtingut en els darrers comicis, a fi de trobar solucions immediates als problemes urgents, i d’avançar-nos als reptes que ens presenta el futur.

L’equip de govern municipal i al capdavant seu l’alcalde han d’acceptar el nou entorn i ser capaços de parlar, d’explicar els seus projectes i de discutir les consideracions que es facin des de l’oposició. Malgrat això, de moment, l’alcalde repeteix darrerament un únic discurs en pro de la governabilitat, demanant la responsabilitat dels altres grups.

Des de ViA estem per la governabilitat, és a dir, pel bon funcionament de la nostra institució, però li recordem que en la situació actual ell i el govern que dirigeix són els responsables i els que han d’entendre que aquesta governabilitat passa, ara per ara, per prendre en consideració les propostes de les altres forces que conformen el ple municipal.

En els quatre anys de treball que iniciem, per a ViA continua essent prioritari conèixer el parer de la ciutadania, els seus problemes i les seves il’lusions. Per això posem a la vostra disposició el nostre telèfon de contacte (653 725 950) i el nostre web (www.via-santperederibes.cat). Continuem al vostre servei, cada dia.