Festa Major amb aire condicionat

Societat
L’escapçament del drac, única incidència remarcable en una festa d’estiu amb temperatures suaus

El magnífic i fresquet ambient primaveral, el feliç retorn del Ball de Cabeçuts, la reforma conceptual d’una de les colles del Ball de les Gitanes, l’emotiva cercavila d’aniversari de la Colla Gran i l’escapçament del drac en el moment d’iniciar l’exhibició van marcar el dia de Sant Pere de 2007. L’august jorn va començar amb la cercavila matinal en una plaça Marcer que era plena de deixalles de la revetlla. Després de l’esmorzar dels balls i, amb la plaça escombrada, va tenir lloc l’anada a ofici, que, com és habitual, va anar congregant públic a mesura que els balls anaven avançant.

Les autoritats, parcialment renovades, van desfilar darrere l’aparat folklòric i, com sempre, una part dels edils van entrar a l’església. Oficiada per l’arxiprest de Vilanova i futur rector de Vilafranca, el sitgetà Jaume Bardoy, la solemne missa va estar molt més concorreguda que en les darreres ocasions; mentre, la canalla actuava al Redós per als anciants residents d’aquesta centenària institució. En acabat, els goigs a l’interior de l’església i una ventada general de campanes van donar pas a la cercavila de sortida d’ofici.

Menys circumspectes que en l’anada i enmig de l’entusiasme ciutadà, les autoritats van reprendre el camí cap a l’Ajuntament acompanyades dels balls populars, un dels quals, la Colla Gran del ball de bastons, havia recuperat per l’ocasió els bastoners que van iniciar-la quaranta anys enrere. Pel camí, el pacte entre el PSC i ICV-EUA, tramat coincidint amb els dies de la festa, circulava de boca a orella provocant tota mena de reaccions. Justament, la regidora ecosocialista, Bàrbara Scuderi, i l’alcalde, Josep Antoni Blanco, van ser els primers a sortir a la balconada, fet que va donar peu a tota mena de comentaris en la mateixa línia. Els balls van anar passant mentre els regidors anaven sortint en comptagotes.

En acabar la passada, un pirotècnic va disparar la traca i es va procedir a l’exhibició, que havia d’iniciar el drac. En fer-ho, la bèstia va escapar del control dels portants i es va estavellar lateralment, de manera que el cap esquerre va rodar sobre el quitrà. Ràpidament, els portants de la bèstia la van treure de la plaça no sense haver de sentir imprecacions per part d’alguns sectors de la gernació congregada.

El regidor Joan Garriga, vinculat a la colla, va deixar el seu lloc al balcó i va afegir-se al seguici dels consternats dragoners. A la plaça l’exhibició va continuar amb l’animació pròpia d’aquest acte, mentre el rostit començava a definir-se com una prioritat per la ciutadania.