Quatre dècades ballant bastons

Cultura
Conversa amb Albert Roig, cap de la Colla Gran del ball de bastons, que celebra demà el 40è aniversari

Demà farà quaranta anys que la Colla Gran del ball de bastons va sortir al carrer per primera vegada. Per celebrar-ho, alguns dels bastoners que van participar en aquella primera sortida s’afegiran als que encara ballen i participaran en la sortida d’ofici del dia de Sant Pere. Parlem amb l’Albert Roig, que durant 40 anys ha estat cap d’aquesta colla, tota una referència en el panorama folklòric local ja que a més de ballar festa rere festa, participa en trobades, fa sortides pel país i ha tirat endavant projectes de recuperació d’elements folklòrics, des de músiques fins a peces d’indumentària vàries.

Com va començar la Colla Gran? D’on va sortir la iniciativa?

La colla va començar per Sant Pere de 1967. Si no ho recordo malament hi havia dues colles de bastons a més dels altres balls. La iniciativa va ser de Josep M. Ramos, que era qui s’encarregava en aquell moment dels balls populars.

Recordes els noms de les persones que vau començar la colla?

Sí. Vam ser Adolf Ramos, Xavier Milà, Jordi Giralt, Manel Gómez, Josep Garcia, Jaume Butí, Josep Miret, Abel Milà i jo mateix.

Quina evolució ha fet la colla amb els anys?

Ha evolucionat molt. Vam començar 9,despres vam ser 12 i hem arribat a ser 20. Hi ha passat molta gent. Amb el temps hem anat millorant i actualment ja som una colla bastant estable, és a dir, que som sempre la mateixa gent. Hi ha pares i fills i gent de tota mena, fins i tot un capellà.

En aquest temps -és un període llarg- ha canviat la manera de ballar?

Sí. Quan vam començar ballàvem d’una altra manera: rematàvem diferent d’ara i algun ball el fèiem d’una altra manera. Això va ser perquè només ens van ensenyar uns balls, els altres els vam aprendre sols i ens anàvem fixant en el que feien a les altres colles. Avui dia, quasi totes ballen igual.

Una de les peculiaritats de la vostra colla és que és l’única que dóna continuïtat a l’antiga ballada a les masies, us agradaria que altres colles seguissin el vostre model?

Aquesta és una pregunta una mica perillosa. A nosaltres a les masies ens reben molt bé perquè saben qui som, ens coneixem i, com és normal, solem preguntar per la collita, pels pares, fills, tiets, amics… la fem petar un ratet. La gràcia és l’ambient. Si ara ja triguem per fer la ruta completa, imagina’t amb més gent!

Al llarg dels anys, la Colla Gran ha tirat endavant iniciatives relacionades amb la festa (llibres, DVD, actes…) ens pots explicar una mica com ha anat això?

El llibre va tenir l’origen en l’encàrrec d’una separata per al programa de Festa Major. Ens van limitar el nombre de pàgines i ens vam negar a retallar-la. Teníem molta informació recollida, la vam completar i vam fer el llibre. El DVD va tenir origen en un dinar dels que fèiem després de la festa major: vam començar a passar-nos pel·lícules de Super 8 i no sé qui va dir que podríem fer un vídeo. Al final es va convertir en un doble DVD. Tots vam disfrutar molt fent el llibre i el DVD. Vam entrevistar gent, buscar fotos… Els vells t’explicaven la seva història i tot plegat va ser molt enriquidor. Sobretot, l’experiència d’una trobada al Carç amb antics bastoners. Alguns dels que hi van venir, ja no hi són…

Com a cap de colla i com a membre de la Comissió de Balls Populars, com veus el moment actual de la festa?

Crec que estem en un bon moment: s’ha posat un xic d’ordre en els balls i les cercaviles i s’ha elaborat un protocol que ha estat aprovat per tots els caps de colla. Ha estat una feinada terrible, però ha valgut la pena. Hem aconseguit que tant petits com grans puguin gaudir de la festa i tinguin el seu propi espai. Això sí, voldria demanar a tots els integrants dels balls un xic més d’ajuda i comprensió pels membres de la Comissió. No som gent que es reuneixi un o dos cops abans de la festa: treballem durant molt de temps i hi dediquem moltes hores i reunions. Són coses que la gent de vegades no té en compte.

Vols destacar alguna cosa més?

Que estem molt contents per la recuperació dels cabeçuts, una feina molt llarga de la qual tots podrem gaudir. També felicitar el renovat ball de gitanes, que ha treballat molt. I, és clar, per acabar, visca la festa major!