Obrir o tancar espais per la gent?

Opinió
Proposta de David Puertas per obrir espais adjunts a les escoles perquè el veïnat en pugui fer ús com a infraestructures públiques.

Època d’eleccions: tots els partits pregonen meravelles per millorar el poble. Doncs aquí va una idea per a que tots la incorporin al seu programa electoral. El PSC ho té més difícil perquè fins ara no ha fet res al respecte, però la resta no tingueu vergonya: us la regalo. Es tracta d’obrir espais al poble en conveni amb les escoles. Durant la propera legislatura es construiran a Ribes dos equipaments educatius de gran trascendència: l’escola Les Parellades i el nou Institut d’Educació Secundària. A Roquetes no ho tinc tant clar, però segur que també toca construir-hi espais d’aquestes característiques. És l’ocasió PERFECTA per a que els patis d’aquests espais esdevinguin espais utilitzables per tot el poble i no solament pels alumnes que concorrin a aquests centres i que els utilitzen únicament en horari escolar. Ara per ara podem veure-ho: els patis de les escoles i els dels instituts estan tancats a pany i forrellat. No es poden utilitzar ni els caps de setmana ni durant els períodes de vacances. Hi ha gent que no té problemes amb les tanques: les salten i llestos. Però: ¿tant difícil és crear convenis entre les institucions educatives i l’ajuntament per tal de poder oferir aquests espais al poble?

Hores d’ara ja hi ha algun conveni per tal que les pistes les puguin utilitzar els clubs esportius algunes hores a la tarda, però cal anar molt més enllà.

Fins ara aquest tipus d’iniciativa ha estat impossible donat el nul interès que el PSC ha mostrat per tot el que fa a educació, però d’ara endavant i amb l’oportunitat d’incidir fins i tot en la construcció dels edificis nous: ¿teniu regidors disposats a treballar de veritat pel poble? ¿Teniu gent disposada a fer reunions amb els arquitectes de la Generalitat i explicar-los que cal preveure uns edificis que permetin que els patis puguin ser oberts al poble quan s’escaigui? No m’invento res: a molts pobles de Catalunya això ja es fa, perquè tenen regidors que de veritat es preocupen per millorar la vida de la gent i d’oferir-los espais.

Després ens queixem que el jovent no té llocs on anar, que ho trenquen tot… i com a alternativa els oferim grans centres comercials on anar a gastar diners. No ens enganyem més: treballem pel poble i la seva gent utilitzant de forma imaginativa el que ja tenim.

Proposo centrar l’esforç en els edificis que encara no estan fets perquè serà més fàcil incidir-hi abans que s’aixequin, però també caldria anar pensant en com utilitzem els espais que ja tenim. Potser el pati d’alguna escola fa de mal utilitzar perquè és massa obert, però estudiem l’obertura d’altres que tenen un accés des del carrer que no afecta a l’escola. I si cal reforçar amb un reixat l’entrada de l’escola, o les finestres baixes, doncs potser cal fer-ho: haurem guanyat un espai públic.

Algú presenta un motiu per no fer cas de la proposta?

*David Puertas és pare de tres criatures i jugador de bàsquet frustrat perquè no pot anar a fer quatre cistelles a cap lloc públic.