De TV Ribes a TV Res

Opinió
Crítica mordaç a l’Ajuntament i record emotiu de TV Ribes a càrrec d’una persona que hi col·laborà molts anys

A propòsit del comentari que ha escrit “patidor” al seu bloc Ribes Unplugged, com a excol·laborador durant molts anys de TV Ribes voldria fer alguns comentaris: de la mateixa manera que a Vilanova, l’ajuntament ha apostat pels mitjans de comunicació publics, i a Sitges ho han fet més tard, a Sant Pere de Ribes cap dels governs (UM9 i PSOE) han cregut en els mitjans publics. Si tirem uns anys enrere, com s’ha escrit en “L’Altaveu” de febrer, a la pàgina 20, TVRibes va néixer ja fa 20 anys, per la Festa Major de Sant Pau de 1987, i Ràdio Ribes, ja existia (per Sant Jordi d’aquest anys fara 22 o 23 anys, no ho recordo). En aquells temps, Vilanova no tenia cap mitjà públic i a Sitges, Ràdio Maricel no sé si existia, i sí que hi havia TeleFot (televisió local de Sitges), que feia alguna cosa per carnaval, pero poca cosa més.

Com es diu a “L’Altaveu”, TVRibes va cobrir la Festa Major de Sant Pau del 1987 en una unitat mòbil dins una furgoneta, i les eleccions municipals del 1987 en un plató muntat dins “El Local” fent diversos debats electorals, un programa especial el diumenge d’eleccions, etc… I va cobrir la Festa Major de Sant Pere. Tot seguit, els responsables van parlar amb l’Ajuntament per veure quines intencions tenia respecte a TVRibes, i ….a l’Ajuntament no en tenien cap.

Les 6-7 persones que havien participat en la creació de TVRibes van començar a buscar algun lloc per poder muntar un estudi i poder emetre amb regularitat. Tothom hi participava de forma totalment amateur i, els lloguers dels locals, ja eren força elevats en aquell temps. L’ajuntament no va col·laborar i es van haver de buscar la vida. Es va posar un anunci a la revista “Montgròs” que editava l’Ajuntament, on es demanava un local per fer-hi televisió. No hi va haver resposta.

Es va anar a parlar amb els responsables del Centre Parroquial per que ens deixessin la sala de dalt, que per cert, estava bastant abandonada en aquell temps, i van dir que no. Es va parlar amb el Centre Social Ribetà. Estaven a Ca la Nisa (actualment enderrocada) i la casa era molt petita i no s’hi cavia. Es va anar a parlar amb el GER i ens van cedir la segona planta de l’edifici, que també estava en un estat bastant bruta i deixada, pero ho van netejar, fer algunes obres, i acondicionar-ho minimament per poder fer Televisió.

Així va ser quan van començar les emissions regulars de TVRibes. Va ser una de les millors èpoques. Tothom era voluntari, i venia molta gent de la comarca a col·laborar i es feien molts programes de temàtiques diverses, fins i tot espais polítics de Vilanova i Sitges.

Evidentment quan es tocava el tema politic de Sant Pere de Ribes, com que TVRibes s’estava a l’edifici del GER, rebia per tot arreu. Els d’UM9 deien que TVR anava en contra de UM9, i per la resta de partits, era la tele d’UM9 i anaven en contra d’ells.

És dir, al mig, i rebent per tots costats !!!

De totes maneres, l’ajut de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes en aquells anys era aproximadament d’un milió de pessetes, (que no arribava ni per al manteniment del material, ni per comprar totes les cintes de vídeo que feien falta,), i no van donar res quan va manar el PSOE (Blanco) tot i que hi havia un conveni firmat amb l’Ajuntament que en Blanco es va passar …..

En aquells temps, a Vilanova es començava a moure la idea de fer una televisió local pública. Es van fer uns cursos al centre de formació ocupacional “la Paperera” on es van formar els futurs integrants de Canal Blau, amb un equipament (U-Matic) molt digne, on l’ajuntament de Vilanova ja s’havia gastat més de 6 milions de pessetes (parlo de l’any 1990 aproximadament) abans de fer cap emissió !!! Quina diferència de concepte entre els ajuntaments de Vilanova i Sant Pere de Ribes, i amb algunes legislatures, casualment, els alcaldes eren del mateix partit.

Lamentablement, el nul ajut que va rebre TVRibes per part de l’Ajuntament, va fer que les persones que ho van iniciar, es cansessin de promeses incomplertes, i s’ha anat morint lentament, al mateix temps que a Vilanova i a Sitges han anar creixent els projectes que tenen.

En els darrers anys a Ribes està practicant “una dictadura”, ai… perdó, volia dir que està governant democràticament el PSOE del Blanco. A aquest senyor no li ha interesat mai cap mitjà de comunicació local. La seva idea és: “quan menys se sàpiga el que fem, millor”.

TVRibes ja estava tocada, pero l’ha enterrat definitivament.

No ha volgut participar en el projecte de televisio pública comarcal, amb l’excusa de que no te diners. (se’ls ha gastat tots a Roquetes !!!!). I ara en té per:

-fer un DVD que regala a tothom (quan fa 3 anys va negar un ajut per un DVD del Ball de Bastons de Ribes),

-publicar una doble pagina de propaganda “encoberta” municipal a “La Vanguardia” que, segons es diu pel carrer, val 12.000 euros

-posar progaganda pel carrer amb uns plafons que tampoc són barats

-fer un especial “l’Ajuntament informa” de moltes pàgines, poc temps abans de les eleccions

-va deixar 3 mesos sense Ràdio Ribes ja que es va espatllar l’emissor i no li va donar la gana d’avançar els diners per pagar la reparació (la meva teoria es que no tanca Radio Ribes perquè hi ha 4 o 5 persones de plantilla que formen part de la plantilla de l’Ajuntament i no sap què fer-ne. Si no, ja l’hauria tancada).

En Blanco té actuacions que semblen “dictatorials” des del punt de vista comunicacional. No vol que se sàpiga res del que es fa, i té marginats totalment els mitjans de comunicació de Sant Pere de Ribes.