Sense Ribes i sense català

Opinió
Un col·laborador de la publicació es lamenta de les característiques del film que es va portar a terme en el taller de cinema de Ribes, ja que Ribes no hi apareix i és pràcticament tot en castellà

El passat divendres es va presentar a la Biblioteca Manuel de Pedrolo de Ribes el resultat del curs que ha realitzat el “Taller de Cinema de Ribes” aquests darrers mesos amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Van parlar la directora de la Biblioteca, la regidora de Cultura i el director del Taller, i tot seguit van projectar el curt “A propósito de Expósito”, resultat del Taller. No valoraré el resultat del Taller. A la Biblioteca han de tenir exemplars del DVD del curtmetratge on es pot visionar i cadascú pot treure les seves conclusions.

El que em va sorprendre es el fet que sols un personatge parla en català (una dona, mare de família d’uns 50 anys, que clava la pallissa al seu fill parlant per mòbil). La resta de personatges que hi intervenen ho fan en castellà. A més, està enregistrat a l’Hotel Solvi (segons diu als crèdits) de Vilanova, com si a Ribes no hi hagués lloc per fer-ho. I a la pantalla de presentació del DVD diu que els subtítols són en castellà, bandejant el català, com es pot veure.

Sap greu que, un cop que l’Ajuntament té interès a ajudar econòmicament la cultura local (cal recordar que pels DVD que va fer la colla de ball de bastons, l’Ajuntament no va ajudar econòmicament), ho faci en propostes que bandegen el català i el poble de Ribes.