Udaeta diu adéu

Societat
El ballarí tanca per darrera vegada la porta del castell

En un roda de premsa celebrada aquest matí al Castell de Ribes el coreògraf José de Udaeta ha retornat les claus del que ha estat la seva casa durant els darrers 37 anys al poble de Ribes. Udaeta, de 88 anys d’edat ha viscut bona part de la seva vida al Castell de Ribes. És gràcies a ell que avui dia encara tenim castell, ja que quan ell hi entrà aquest es trobava en un lamentable estat de conservació. A causa de la seva avançada edat i una salut un xic delicada ha decidit traslladar la seva residència a Barcelona. Durant l’acte, senzill i auster, al pati del Castell, Josep Antoni Blanco ha tingut unes paraules d’agraiment cap a Udaeta pel fet d’haver escampat el nom de Ribes arreu del món. Al seu torn Udaeta ha recordat els primers anys d’estada a Ribes, quan venia a estiuejar a casa de Maria Cuadras i quan se li van obrir les portes d’anar a viure al Castell, un castell en aquells anys quasi en runes. Per a ell el secret de la seva felicitat i bona salut és haver viscut al Castell.

L’acte també ha servit per a què l’alcalde de Sant Pere de Ribes, Josep Antoni Blanco, hagi presentat una proposta que contempla el Pla d’Equipaments que ha d’ordenar el triangle comprés pel Castell – Can Puig i la zona Esportiva, un cop José de Udaeta ha deixat el castell. A nivell d’instal·lacions esportives al maig començaran les obres per reconvertir el camp del Bosc de Plaça en un camp de futbol amb gespa artificial i la construcció d’un camp de Futbol 7 a l’actual aparcament del davant del recinte. Can Puig es vol reconvertir en un espai cultural, amb la construcció d’un equipament polivalent que ha de servir de teatre, sala de concerts i ball, hotel d’entitats i ha d’acollir els Serveis a les persones de l’Ajuntament.

Blanco també ha explicat que l’Ajuntament ha previst convertir el castell en un centre d’interpretació de la història de Ribes. És per aquest motiu que s’ha encarregat un estudi sobre la possibilitat d’usos a la Diputació de Barcelona. La Casa del Terme i l’Església Vella també s’integrarien en aquest centre, aprofitant la proximitat. A l’Església Vella està previst arreglar-hi el cor gràcies a una subvenció d’Aucat. A la plaça de la Casa del Terme i a la plaça del Castell en breu començaran unes obres de millora, per fer-les més accessibles i millorar-ne el drenatge, il·luminació i construcció d’uns lavavos públics. Per a Blanco aquesta no és una proposta tancada, sinó que està oberta a la ciutadania per a què n’aporti idees que la puguin millorar però com a govern es veu obligat a fer propostes valentes.