UM9 vol articular un front amb ICV-EUA, ERC i CiU per forçar un canvi polític

política
L’acord es basaria en les coincidències en qüestions socials, econòmiques i territorials i podria concretar-se en un candidat conjunt a l’EMD

L’alt grau de coincidència i entesa amb ICV-EUA, ERC i CiU en els darrers anys i l’actual conjuntura política i municipal han portat UM9 a obrir una ambiciosa via de contactes amb aquestes forces per construir un bloc polític capaç de forçar el canvi en les eleccions de maig de 2007. Un dels camps d’aplicació d’aquest acord podria ser un candidat conjunt a la presidència de l’EMD. Aquesta és la principal decisió de l’assemblea de la formació que el seu president, Ramon Moragues, i el portaveu del grup polític, Miquel-Muç Vall, han explicat aquesta tarda en roda de premsa, agombolats per la resta de regidors d’UM9, Joan Torrens, Josep Mata i Anna Gavaldà. Tot i això, l’estratègia haurà de superar problemes com l’imminent trencament del grup municipal UM9-EN per part d’Esquerra Republicana, que passarà a actuar amb veu pròpia dins del Ple en els pròxims dies segons han fet saber els compareixents.

UM9 considera que s’ha de tornar a presentar a les eleccions. L’agrupació entén que qualsevol transformació política o social que es vulgui fer al municipi passa per ells i també hi passa, al seu entendre, un hipotètic canvi en el govern. Tot i això, reconeixen que no és possible aquest canvi sense la concurrència d’altres forces. Per aquesta raó, segons han explicat Muç i Moragues, ja han començat els contactes amb els partits amb els quals s’ha treballat de bracet en els últims anys amb prou bon resultats. En concret han revelat l’existència de contactes amb ERC i ICV-EUA i la voluntat de trobar-se al més aviat possible amb CiU. Només el PSC i el PP queden fora del projecte polític que volen articular. Segons han dit, no es tracta necessàriament de fer una llista conjunta: aquesta possibilitat es veu molt difícil atesos els compromisos de les altres formacions; el que pretenen és l’articulació d’un front comú en el qual UM9 trobaria el seu lloc com “una peça més de l’engranatge”. Per a Muç i Moragues hi ha camins d’entesa claríssims en qüestions socials, econòmiques i territorials. A més, la possible aprovació de l’EMD abans de les eleccions, obriria la possibilitat de fixar un candidat conjunt.

Tot i això, aquesta possible gran coalició, topa amb problemes dins del mateix grup municipal d’UM9-EN. Segons ha revelat Moragues, ERC sortirà voluntàriament del grup en els pròxims dies per tenir una veu pròpia al Ple de la Corporació. Aquesta és una decisió unilateral dels republicans “prevista en el conveni que regula les relacions entre les dues formacions” però que troben difícil de comprendre atès que dins del grup sempre hi ha hagut “bon rotllo”. En aquest sentit creuen que la sortida respon a una estratègia electoralista de l’assemblea local d’ERC que, segons UM9, dificulta, però no impossibilita, l’articulació d’aquest gran bloc que podria forçar un canvi de govern.