Blanco actua com un superhome segons UM9

política
Muç i Moragues han dibuixat un panorama devastador de la situació actual del municipi

Tant Muç com Moragues han volgut recalcar, en la seva compareixença d’aquesta tarda, que la proposta d’acció unitària que fan a d’altres forces es basa sobretot en la situació del municipi que en algun moment han qualificat de gravíssima. El seu diagnòstic de la vida política local ha estat devastador: han apuntat que existeix un consens bastant general entre la ciutadania que la majoria absoluta està ofegant el municipi i no aporta res de bo. A més, el govern ha aconseguit “emprenyar” molts sectors de la població que ja ho han començat a fer pagar forçant la dimissió del regidor de formació, una dimissió que més enllà de la retòrica usada pel dimissionari és clarament política a l’entendre d’UM9. Com a mostra, Moragues ha apel·lat als episodis de crispació social viscuts en els últims anys tant a Ribes, com a les Roquetes i a les urbanitzacions. Al seu entendre, el municipi, i sobretot Ribes, ha de començar a ocupar el lloc que li toca a la comarca i superar la devaluació que viu en àmbits tan diversos com escola, cultura, salut o inversions.

Els representants d’UM9 també han denunciat l’acumulació de poder en Blanco, que consieren perillosa en un municipi amb tants habitants. Segons els compareixents, la participació ha arribat a mínims fins a l’extrem que els mateixos regidors fan política “de baixa intensitat” en contrast amb l’alcalde, que s’està convertint en un “superhome” polític. El fet que tot es decideixi des d’alcaldia té importants conseqüències començant pel mateix organigrama municipal: no hi ha planificació tècnica i es tendeix a buscar persones amb perfil polític per a places tècniques. És insòlit el cas del cap de la policia. A més s’evidencia un gran cansament i una evident “mandra institucional”: l’Ajuntament a penes truca a portes d’altres administracions per buscar subvencions, recursos per a projectes, etc. Tot es rutinitza.

A aquesta situació, Muç i Moragues hi han afegit factors com l’EMD. Han explicat que falten dos passos per a la seva consecució: la Generalitat l’ha d’aprovar i l’Ajuntament en Ple li ha d’assignar competències. UM9 lluitarà en aquest punt ja que és políticament clau. Precisament en l’atribució de recursos i competències és on es veurà l’abast polític de la situació. Tot això, han explicat, tindrà clares conseqüències polítiques, econòmiques i d’identitat per al municipi que preocupen molt UM9, sobretot a la vista l’elevada abstenció. D’altra banda, Muç i Moragues no han deixat de banda l’economia municipal en el seu diagnòstic. Segons han explicat, si bé l’Ajuntament té unes facilitats de finançament que no hi havia anys enrere hi ha factors preocupants com l’increment de la pressió fiscal que en el cas de l’IBI ja porta un 65% acumulat.

Quant a les pròximes eleccions, els compareixents han explicat que UM9 ha engegat tota la seva maquinària electoral amb un comitè que treballa en quatre secretaries: la jurídico-financera, la de llistes, la de comunicació i la de propaganda i difusió. A aquestes s’hi afegeix una àrea de participació ciutadana destinada a saber què vol la gent, escoltar-la, visitar els diversos sectors de la societat civil i atendre la gran necessitat de dir coses que té la gent del poble. No han dit, de moment, el nom del seu cap de cartell. Segons han explicat el proposarà la secretaria de llistes i l’haurà d’aprovar l’assemblea.