Un any de Taula de Cooperació i Solidaritat

Opinió
Joana Galindo, de la Taula de Cooperació i Solidaritat, fa balanç del primer exercici d’aquest organisme comarcal

La Taula Comarcal de Cooperació i Solidaritat tanca l’any 2006 amb molta satisfacció pels resultats aconseguits. Des de començaments d’any, aquesta xarxa d’entitats de cooperació, es va plantejar enfortir el procés de sensibilització i formació que porta desenvolupant des de l’any 2001 a la comarca del Garraf.A partir de les iniciatives de les entitats i administracions locals que integren la Taula, es va dissenyar el Programa Garraf per la Pau 2006 amb un seguit d’activitats que van generar processos d’apropament a les diferents realitats del món. Tot això amb la finalitat de compartir amb la població de la comarca valors com el respecte pels drets humans, la solidaritat, l’eradicació de la pobresa, la tolerància, la convivència i l’equitat de gènere.

D’aquesta manera, durant l’any es van realitzar xerrades sobre: Immigració i mitjans de comunicació, la Unió Europea i la pau, la importància de treball militant a Palestina i, el control de la producció i la transferència d’armes. També es van portar a terme exposicions sobre els Objectius del Mil.leni i mostres de llibres sobre pau i cooperació a totes les biblioteques de la comarca. Així mateix, es van desenvolupar tallers sobre avaluació de l’impacte de gènere en projectes de cooperació i sobre la resistència pacífica. A més, mitjançant cine-fòrums es van debatre temes com la importància del vídeo com a eina de participació local i l’activisme de les dones a l’Afganistan.

Aquestes activitats han comptat amb la presència de reconeguts activistes i investigadors com a Josep María Navarro, president de Sodepau; Ricardo Magan coordinador de la campanya Armes sota Control a Intermon Oxfam; Raül Romeva, Eurodiputat de ICV; Marta Giraldo, representant de la Ruta Pacífica de Mujeres de Colòmbia i Txus Blanco, membre d’Acsur Las Segovias. A més a més, per a la realització d’aquestes xerrades, tallers, cine-fòrums i de la Setmana Garraf per la Pau -duta a terme al setembre-, es va comptar amb el suport de la Generalitat de Catalunya a traves del Programa per a l’Institut Internacional per la Pau.

Pel que fa al suport de projectes de Cooperació, el col·lectiu Palestina Resisteix, membre de la Taula, va desenvolupar un projecte d’acostament entre escoles del Garraf i Palestina, amb el finançament parcial del Diari de Vilanova, que va donar a finals de l’any passat el 0.7 % dels seus ingressos per a aquesta causa. Cal recordar que cada any una empresa privada de la comarca fa una aportació econòmica per finançar projectes de les entitats adherides. Enguany aquesta convocatòria de projectes de cooperació i sensibilització està en fase d’avualuació i tindrà una aportació del Consell Comarcal del Garraf.

Des del Consell també s’ha donat suport a la campanya d’acollida de nens saharauís coordinada per Acaps, s’ha donat un ajut pel projecte de resposta a la crisi al Pròxim Orient del Fons Català de Cooperació i es van cobrir les despeses de manteniment i gestió de la pàgina web www.centreperlapau.net.

Per començar l’any 2007 s’ha programat un taller d’educació en el conflicte que estarà a càrrec dels educadors de l’Escola de Cultura de Pau de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquesta activitat, oberta a tothom que hi estigui interessat, es durà a terme els dies 19 i 20 de gener a la seu del Consell Comarcal del Garraf.

Per obtenir més informació sobre la Taula Comarcal de Cooperació i Solidaritat, les seves activitats i el procés d’adhesió, podeu visitar la pàgina web: www.centreperlapau.net, o escriure a l’adreça: taulacooperacio@ccgarraf.cat.