Política, paraules i insults

Opinió
Miquel-Muç Vall, portaveu d’UM9-EN, reflexiona sobre l’actitud del regidor de formació, Alberto Veyn, que el va insultar en el darrer Ple sobre educació

Una de les essències de la democràcia és poder debatre la diversitat d’idees, plantejaments, accions mitjançant les paraules. Acceptar la discrepància i el fet que la veritat absoluta no existeix com a tal, és un bon exercici de respecte i tolerància. Però també es una prova de maduresa política i responsabilitat l’assumir la representació pública i totes les conseqüències que aquesta comporta, quan es governa i quan s’està a l’oposició. El matís es important i crec que tothom l’entendrà, és que quan un està en responsabilitats de govern és quan s’ha de filar més prim amb el que fas i com ho fas i amb el que dius i com ho dius.

L’altre dia al Ple extraordinari sobre educació al municipi de Sant Pere de Ribes varem tenir un exemple clar de com no s’ha d’actuar. Un debat viu plantejat per una bona part de les forces de l’oposició (UM9-EN , IC verds-EUA i CiU), recollint unes demandes més que evidents de la comunitat educativa amb un document on es recollien cinc punts que feien referència a l’abandó de les obligacions institucionals com equip de govern, la manca d’un projecte educatiu coma municipi, el retard amb la cessió d’espais i condicionaments de terrenys, el retard en el manteniment de centres i les obres menors i d’aprofundir amb els temes de qualitat educativa .

Fruit d’aquesta situació es demanava una reprovació a l’actual regidor de formació Sr. Alberto Veyn, degut a la seva actuació ern el càrrec o més ben dit a la seva inexistent actuació al mateix temps, que es feien una serie de propostes per millorar la situació actual de l’educació al municipi. Davant la sorpresa dels assistents al ple l’actual regidor de formació de Ribes, no va aportar cap punt en defensa de la seva gestió, sinó que es va limitar a insultar d’una forma més que grollera a aquest portaveu. Insults que estan tipificats com a delicte i que van ser una prova més del tarannà d’aquest regidor. Quan no hi ha arguments solvents per defensar, quan no hi ha motius que justifiquin determinades conductes, quan l’evidència d’una mala gestió és la crua realitat, la solució més fàcil es l’insult. Sense arguments, buit de contingut, provocador,desesperat, de qui ha perdut els principis més elementals de la democràcia, així van ressonar per la taula del ple les paraules, que no serveixen per enganyar ni confondre a ningú.

Evidentment no hi va haver rectificació. L’ Alcalde tan acostumat a acceptar les responsabilitats compartides com equip de govern no fa ni un bri, per demanar disculpes, la qual cosa demostra que fa seus els insults contra el cap de la primera força política a l’oposició.

L’actual majoria absoluta socialista està perdent no tant sols la credibilitat del govern sinó que també està perdent les bones formes. La pregunta és molt clara: com pot tenir responsabilitats sobre l’educació una persona que no en té? Quina legitimitat pública pot gaudir l’esmentat regidor ?

Lúnica sortida digna que li queda és demanar disculpes i dimitir de totes les responsabilitats públiques. Seria el mínim que ha de fer l’equip de govern del PSC per tornar la normalitat al ple de l’ajuntament de Sant Pere de Ribes.