Presenten el Pla d’equipaments culturals

política
Dubtes i escepticisme entre els participants davant un projecte que concentra equipaments a Can Puig

L’alcalde va presentar ahir el Pla d’equipaments culturals del municipi en un espai ple de gom a gom de representants d’entitats culturals i esportives i partits polítics que van rebre la proposta amb escepticisme i nombrosos dubtes. La presentació va anar a càrrec de Josep Antoni Blanco, alcalde del municipi. L’agombolaven un tècnic de la Diputació de Barcelona i l’arquitecte que està redactant el Pla. Entre el públic, el regidor de Formació de Ribes, Alberto Veyn, i la regidora de Cultura i Joventut, Montserrat Coll. Blanco va explicar que el treball responia a un encàrrec de 2004, que es tractava d’un document molt obert i que esperava que en la seva redacció final pogués comptar amb la participació de la societat civil. El tècnic de la Diputació va apuntar que l’ha elaborat un arquitecte i que el contingut de la presentació eren, bàsicament, elements de diagnosi i propostes molt inicials. El document presentat, que es va dir que es publicaria al web municipal, es basava en la divisòria entre el terme de l’EMD i la resta del terme i comparava constantment els dos nuclis. Les propostes que incloïa es repartien en tres períodes:2006-2008, 2009-2012 i 2013-2015. Per a cada període s’explicaven les infraestructures que es volien crear, però no s’indicaven ni els terrenys, ni el cost ni el finançament.

En el cas concret de Ribes, la presentació preveia que tots els equipaments culturals, incloent-hi un nou teatre, es fessin a la masia de Can Puig. Es donava per fet el CAP als terrenys de l’actual Local i també es preveia la construcció d’una nova escola i de diversos equipaments esportius. Les preguntes dels participants, van anar dirigides en el sentit de la falta de previsió actual, de la manera com s’havia redactat el pla sense tenir en compte les entitats, del nul cas que s’està fent a les entitats, de la falta de concreció del pla tant pel que fa a terrenys com a finançament, de la poca credibilitat que pot donar aquest pla si les promeses que està realitzant des de fa 8 anys no es materialitzen i al fet que l’alcalde condicionés el pla a “la voluntat política”. Un dels aspectes que més va sorprendre va ser que es presentés el projecte i s’anunciés per més endavant la consulta a les entitats, quan generalment la diagnosi és anterior a la projecció.